Новини и статии

Не се самолекувайте с "нещо за кашлица"

Публикувано в: Превенция и хигиена 15 January 2010

Д-р София Ангелова, пулмолог в СБАЛ „Св. София" към Медицинския университет

sirop_za_kashlica_2
Д-р Ангелова, има ли безобидна кашлица?

По принцип не е нормално да се кашля. В същото време трябва да кажа, че кашлицата представлява защитен механизъм на белия дроб - този орган е в най-близка връзка с околната среда. Ние вдишваме съответните вещества от тази среда.

Особено опасно е през зимата и есента, когато паднат мъглите - те задържат всички токсични газове, прахови частици... Природата си е помислила за това. Първо, в белия дроб има клетки, съдържащи реснички, които се движат много активно /извършват 1000-1500 пъти в минута/. Те изхвърлят навън токсичните вещества, вирусите, бактериите, които попадат в дихателната ни система.

При хора, които системно са изложени на тютюнев дим, включително пасивните пушачи, ресничките се парализират и не могат да изпълняват функцията си. Създават условия за възпалителен процес в белите дробове.

Появата на кашлицата е защитен механизъм - белият дроб се мъчи по някакъв начин да изхвърли тези вещества. Разбира се, за кашлицата може да има различни причини, не е само пушенето. Но самият факт, че се задейства този предпазващ механизъм, показва, че нещо с дадената ни от природата защитна система не е в ред.

Какви могат да бъдат причините за кашлицата?

Причините могат да бъдат свързани преди всичко с възпаление на дихателните пътища под влияние най-често на вируси и бактерии. Може да се кашля и под въздействие на факторите от околната среда, замърсения въздух. Всички вещества, които достигат до кашличните рецептори, могат да предизвикат дразнене и съответно кашлични пристъпи. Другото, което можем да кажем за кашлицата е, че тя е остра и хронична. Острата кашлица най-често е до 8 седмици. Ако протича повече от 8 седмици, става дума за хронична кашлица.

Кога се прилагат отхрачващи средства и кога се дават препарати за потискане на кашлицата?

При адекватно лечение кашлицата обикновено отзвучава, така би трябвало да бъде. Когато има бактериална или вирусна инфекция трябва да се проведе адекватно антибактериално и антивирусно лечение.

Има различни лекарства за влажна и за суха кашлица. Ако в белия дроб има секрет, ресничките се слепват и не могат да изпълняват своята очистваща функция. Тогава се прилагат втечняващи секрета средства, подпомага се отхрачването. Погрешно е да се влезе в аптеката и да се поиска „нещо за кашлица". Защото средствата, които са за суха кашлица, съдържат вещества, потискащи центъра на кашлицата.

Ако в белия дроб има секрети, а му дадеш препарат за потискане на кашлицата, той може да се задръсти от секретите, да получи задух и да се стигне до дихателна недостатъчност. Затова състоянието трябва да бъде оценено от лекар специалист. Много хора търсят помощ от фармацевтите, дават много пари за лекарства и в крайна сметка продължават да кашлят. Защото не е премахната причината за кашлицата, не се знае каква е тя. Това е много важно като съвет към хората.

Как се постъпва, ако кашлицата продължи повече от 8 седмици?

Хроничната кашлица е проблем и за нас пулмолозите, и за кардиолозите, гастроентеролозите, специалистите по уши нос и гърло. Най-често хроничната кашлица е причинена от т. нар. кашлична форма на бронхиалната астма. Тя не протича с типичните пристъпи и задух. Правят се допълнителни изследвания и ако се установи бронхиална хиперактивност, се провежда инхалаторно лечение с кортикостероиди и хората спират да кашлят.

Втората по честота причина е т. нар. постназално стичане. Много хора боледуват от хрема и ако тя не се лекува, и продължи по-дълго, се получават хронични синуити с непрекъснато стичане на секрет по задната стена на ларинкса. Това води до кашлица. Трябва да се приложат антибиотици или противоалергични средства. Тук е ролята на УНГ-специалистите.

Третата причина е т. нар. гастрорефлуксна болест и съответно трябва да се назначи лечение от гастроентеролозите. 

Следващата причина е употребата на АС-инхибитори - това са лекарства за понижаване на кръвното налягане. Много е важно да се съобразим, защото понякога при кашлица излишно се дават антибиотици, а само със спирането на АС-инхибитора може да спре.  

Причина за хроничната кашлица може да е също проблем с щитовидната жлеза. Има и психогенна кашлица, която много често се среща при децата. Хроничната кашлица може да бъде причинена от хроничната обструктивна белодробна болест. Това е т.нар. тютюнджийска кашлица при пушачите, която първоначално се проявява само сутрин.

А когато кашлицата е само нощем или в легнало положение?

Нощем или по вечерно време обикновено са спастичните кашлици. При хора, които кашлят само в легнало положение, трябва да се прегледа задължително щитовидната жлеза, защото при уголемяване тя може механично да влияе на трахеята и да предизвиква кашлица.

Гастрорефлуксната болест също може да доведе до кашлица през нощта, когато част от стомашното съдържимо се връща нагоре по хранопровода обратно към устната кухина. Стените на  хранопровода и на трахеята се намират една до друга, затова връщането на храна може да доведе до дразнене и кашлица.

Какво е значението на общото състояние на имунната система?

Общо укрепване на организма намалява риска от инфекции и съответно от появата на кашлица. С рационално хранене, спортуване, излизане на чист въздух, спиране на тютюнопушенето, ограничаване на алкохола - всичко това би помогнало по-рядко да се боледува и по-рядко да се кашля.

Но винаги, когато има кашличен симптом, трябва да се търси помощта на специалист и то белодробен, за да се намери точната причина. Имаме прекрасни пулмолози - 1500 души в цялата страна.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

2 Коментара

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Здравейте,
Извинявайте, но във Варна не попаднах на добър пулмолог!

Здравейте,д-р Ангелова, може ли кашлицата да е причинена от бременността?Аз съм в 5-ти месец бременна, и кашля вече 2-3 месеца, само вечер. Ходих на лекар,изследванията ми са добри, нищо не ме боли,нямам хрема....казаха да пия чайчета и билкови сиропи ,но не ми помагат.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.15443 seconds