Новини и статии

Кихавицата – бомба със закъснител

Публикувано в: Превенция и хигиена 3 February 2011

kihane

Учените са открили, че само една кихавица е достатъчна, за да се инфектира с грипни вируси цяла стая. Замърсяването може да продължи с часове, допълват те. Изследването показва, че инфектираните микроскопични капчици, които се изхвърлят във въздуха с кихане или кашляне, са достатъчно концентрирани, за да разпространят болестта.

Дишането в помещения, които са били заразени, като офис, лекарски кабинет, самолет, влак или др, може да инфектира човек само след час. Грипът преминава от човек на човек чрез директен физически контакт или когато някой кихне, или кашля.

Повечето изследвания са съсредоточени върху големите капки, известни като аерозоли, които са носители на вируса във въздуха, но които бързо падат на пода или върху  близки повърхности. Няколко проучвания са разглеждали заплахата от малките капчици, които могат да останат във въздуха в продължение на часове и дори дни.

Новото изследване, публикувано в Journal of the Royal Society Interface, разкрива, че една кихавица съдържа около 40000 капчици, като някои напускат тялото със скорост над 150 км/ч.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.12988 seconds