Новини и статии

Какво в газираните напитки води до пристрастяване?

Публикувано в: Здравни новини 13 July 2010

coke

Захарта в газираните напитки може да предизвика зависимост, твърдят специалисти от университета "Принстън". Някои безалкохолни съдържат до осем супени лъжици захар, което потвърждава мнението на експертите, че това допринася и за епидемията на затлъстяването.

Миналата седмица британските медии разкриха историята на момиче, което пие по 20 кутийки кола дневно. То признава, че е пристрастено към тях и дори се буди в 4 часа сутринта, за да изпие още една. Въпреки че тази страст излиза извън всякакви норми, много хора всекидневно консумират една или две чаши газирано. Захарта в напитките зарежда организма бързо с енергия, което според учените може да доведе до зависимост.

Големите дози захар влияят на мозъка, подобно на кокаина, морфина и никотина, обясняват американски невролози. Една кола съдържа кофеин, равен на половин чаша разтворимо кафе. Това също така може да предизвика симптоми на зависимост, главоболие, умора и безсъние. Газираните напитки съдържат и фосфорна киселина, която може да има негативен ефект върху кожата, мускулите и дори да навреди на сърцето и бъбреците.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.26336 seconds