Новини и статии

Сандвичите и пицата отслабват паметта

Публикувано в: Психично здраве, Хранене и диети 30 August 2009

Пицата може да бъде вредна за паметта

Изследователи от Оксфордския университет доказаха, че храните от типа "фаст-фуд" са вредни за мозъка, съобщава френският ежедневник „Le Post" в електронното си издание.

След като са хранили гризачи с пица, хамбургери и дюнери, групата от изследователи от престижния университет са достигнали до заключението, че животните, използвани в изследването губят бързо интелектуалните си способности и краткосрочната памет, за разлика от онези, които се хранят нормално. Девет дни след началото на експеримента лабораторните животни, които са били хранени с "фаст-фуд" са започнали да проявяват и физиологични проблеми. Андрю Мъри, един от авторите на изследването, казва, че заради богатството на мазнини храните "фаст-фуд" не увеличават само големината на стомаха, но и увреждат мозъка."

В Европа употребата на мазни храни създава здравословни проблеми с пряко отражение върху функциите на мозъка, като развитието на диабет, напълняването и сърдечните болести. Надяваме се това изследване да убеди хората, че с ограничаването на този вид храни цялостно ще се подобри здравословното им състояние и най-вече интелектуалните им способности", посочва още Мъри. Според последни изследвания, в Европа всяко пето дете страда от затлъстяване.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.02301 seconds