Мазното е шестият вкус, който небцето разпознава
Човешкото небце може да разпознава вкуса на мазното, като по този начин то се превръща в шестия вкус, освен солено, кисело, сладко, горчиво и умами (вкусовото усещане, предизвикано от свободните глутамати, които най-често се съдържат във ферментирали и отлежали храни, характерни за Азия, но в другите страни се определя като пикантен вкус), съобщава Франс Прес.
Австралийско проучване, публикувано в British Journal of Nutrition, е обхванало 50 доброволци, които са тествани за способността да усещат мазнините в различни храни. Учените са доказали, че това умение е свързано с теглото и процента на мазнини в тялото. Слабите хора са по-чувствителни към мазнините. Теорията на специалистите е, че някои хора губят осезанието си при консумацията на прекалено много мазнини, защото тялото им се адаптира към високо им съдържание в храната.
Източник: Health.bg
Вижте още
- Витамин Д активира имунната система
- Дезинфектантите правят бактериите устойчиви на антибиотици
- "Forbes" направи класация на най-здравословната храна
- На другата сутрин... след тежко препиване
- Мъжкарското поведение се дължи на естрогена
- Защо комарите не ме оставят на мира?
- Защо мъжете се превръщат в буренца?
Няма коментари
Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.
Нагоре към статията
Добави коментар
Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.