Новини и статии

Млечните продукти намаляват риска от инфаркт

Публикувано в: Превенция и хигиена 9 June 2010

pryasnomlyako

Консумацията на млечни продукти може да помогне на сърцето, твърдят шведски учени, цитирани от Ройтерс. Млечните храни са главен източник на наситени мазнини, които се асоциират с развитието на кардиологични заболявания. Но има доказателства, че тези продукти всъщност имат положителен ефект върху сърцето. Например - намаляване на кръвното налягане или редуциране на нивата на холестерола.

Изследването, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, е проведено с 444 пациенти, прекарали инфаркт, и 556 здрави доброволци. Учените са измерили два биомаркера (pentadecanoic acid и heptadecanoic acid) в кръвта, които показват колко млечни мазнини са приемани. Резултатите показали, че хората с най-високи нива на мастните биомаркери имали най-нисък риск от инфаркт. При жените опасността била по-ниска с 26%, а при мъжете - с 9%.

Млечните храни съдържат редица полезни вещества - калций, витамин Д, калий, които влияят положително на нивата на добрия холестерол. Необходими са обаче още изследвания, които да подкрепят теорията, че има връзка между млякото и ниския риск от сърдечен инцидент.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.09224 seconds