Новини и статии

Множествената склероза се предизвиква от блокирани съдове в мозъка?

Публикувано в: Здравни новини 27 November 2009

brain

Американки учени ще проверяват радикално нова теория на италиански изследовател, който твърди, че множествената склероза се причинява от блокирани кръвоносни съдове в мозъка, съобщи Би Би Си.

Според д-р Паоло Замбони проблеми с вените, дрениращи кръвта от мозъка, предизвикват 90% от случаите на заболяването, което води до изтичане на желязо от кръвта в мозъчната тъкан и по този начин се получават увреждания. Специалистите от университета в Бъфало планират да изследват 1100 пациенти и 600 доброволци, които или са здрави, или имат други неврологични заболявания. С помощта на доплеров ултразвук участниците ще бъдат сканирани с цел да се открият евентуални блокирани участъци във врата и мозъка.

Ако се открият доказателства, подкрепящи новата теория, това би променило досегашните разбирания за болестта и методите за лечение.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.17875 seconds