Новини и статии

Момиче живее като по чудо с излекувано сърце след отхвърляне на присадено

Публикувано в: Здравни новини, Любопитно 13 July 2009

heart_transplant64710994web23240247

16-годишна британка се възстанови напълно, след като преди три години лекарите махнаха присадено второ сърце към нейното, когато организмът започна да отхвърля чуждия орган.

Това стана след като рисаденото сърце работи в продължение на десет години. Случаят на Хана Кларк, който е описан в медицинското спидание "Лансет" е считан за уникален в света, когато увреденото сърце на дете се възстановява до степен да може да се премахне присъдения втори орган. През юли 1995г. момичето е било на две години и е страдало от тежка форма на кардиомиопатия /увеличение на сърдечния мускул/. Хана получава ново сърце, а нейното собствено по изключение е оставено на мастото си, но в покой, като функциите му са поети от присаденото. Няколко години по-късно, младото момиче развива рак, като вторичен ефект от медикаментите срещу отхвърляне на присаден орган. След провал при различните етапи на химиотерапия лекарите намалили медикаментите срещу отхвърляне от имунната система на организма на чуждото сърце, но през 2005г. установили, че присаденият орган започва да функционира зле. В същото време обаче нейното собствено сърце се оказало, че вече може да работи нормално, което позволило на лекарите през 2006г. да извадят присаденото - което никога досега не е правено. Днес 16-годишната Хана е напълно излекувана от рака и сърцето й функционира нормално, казва професорът в Кралския медицински колеж в лондон сър Магди Якуб. Вероятността на подобно излекуване на сърцето е просто в сферата на магията", подчерта той на пресконференция в Лондон. "Сърцето, което изобщо не се свиваше и разпускаше, когато присадихме новото, за да изпомпва кръвта и да върши неговата работа, сега функционира нормално", каза още той. Лекарите са изпълнени с оптимизъм за възможностите за използване на временни изкуствени сърца при деца, страдащи от кардиомиопатия. "Без всичко това нямаше да съм жива", каза просто Хана. В един момент от нейното заболяване лекарите дори са били предупредили семейството й, че няма да живее повече от 12 часа.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.10012 seconds