Новини и статии

Ново лечение на постменопаузална остеопороза

Публикувано в: Здравни новини 4 April 2011

osteoporoza

Най-сериозното предизвикателство пред българските ендокринолози, ревматолози и други специалисти, работещи по проблемите на остеопорозата, е как да бъдат обхванати и лекувани повече болни.

Според последни проучвания броят на жените в постменопауза с остеопороза на бедрената шийка е над 280 хиляди, а едва 3% се лекуват, посочва доц. Михаил Боянов, председател на Асоциацията по клинична дензитометрия.

В същото време по данни на СЗО заболяването е на четвърто място като причина за тежка инвалидност и смъртност  - след сърдечно- съдовите болести, рака и диабета. С нарастването на продължителността на живота в развитите страни остеопорозата се превръща в тиха епидемия.

Тласък в разработването на средства срещу остеопорозата дава космическата медицина. Известно е - една от причините полетите да са ограничени като продължителност е, че космонавтите губят от 0,2 до 2% от костната си маса всеки месец, посочва проф. Анна-Мария Борисова. След завръщането на Земята процесът на възстановяването на костната маса  е много дълъг и, за съжаление, непълен.

Това е причината американската компания „Амджен”, университетите в  Колорадо и Канзас да започнат съвместни експериментални проекти с НАСА върху опитни животни. От 1990 год. компанията работи по създаването на нов препарат, който през миналата година бе лицензиран от Европейската агенция по лекарствата, а вече е и на българския пазар.

Медикаментът намалява статистически значимо риска от фрактури по целия скелет. Поставя се една подкожна инжекция на 6 месеца, като не се налага коригиране на дозата при бъбречна недостатъчност и възрастни пациенти.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.10536 seconds