Новини и статии

Остаряването – огледален образ на начина на живот

Публикувано в: Любопитно 21 March 2011

Съвременният човек има всички шансове да прибави към възрастта си още 30-40 години

antieydjing

През последните 150 години хората започнаха да живеят по-дълго и да изглеждат по-млади. Някога девойките се омъжвали на 12-13 години и раждали деца, а на 25 изглеждали като почтени матрони. Знаменитата Мона Лиза е увековечена на платното, когато е била на 28 години. За сравнение можем да вземем коя да е холивудска актриса, например Дженифър Анистън. Всички знаем как изглежда на 40 години. Но не само звездите имат далеч по-младежки вид от предците си. Днес за много жени след 40-те животът тепърва започва.

Подмладяването на човечеството е свързано с много фактори, включително и с развитието на медицината. Здравословният начин на живот излезе на мода, а хората включиха в мечтите си дълъг и пълноценен живот. Учените твърдят, че съвременният човек има всички шансове да прибави към възрастта си още 30-40 години. А биолозите смятат, че хората може да живеят и до 150 години. Но за да се случи това, трябва да се спазват някои прости правила. Формулата на дълголетието може да се побере в една фраза – повече се движете, по-малко яжте, тренирайте мозъка и тялото си.

За да не ни сполети старческо оглупяване, необходимо е колкото се може повече да натоварваме мозъка си. Последни изследвания доказаха, че това ще ни гарантира чист разум и разсъдък в преклонна възраст. Между другото за много талантливи майстори старостта е била не по-малко плодотворна, отколкото младостта. Велики произведения на изкуството са били създавани, когато авторите им са били на 70 и 80 години. Вече е безспорна необходимостта през цялото време да се занимаваме с умствена дейност. Каквото ни харесва – от писане на мемоари до решаване на кръстословици и судоку. Главното е да държим мозъка си в тонус и да не ни мързи.

Наред с мързела учените са категорични, че вторият фактор, оказващ негативно влияние върху продължителността на живота, е преяждането. Запомнете златното правило – по-добре да си леко гладен, отколкото преял.

Друга неотменна част от правилния начин на живот, водещ до дълголетие, е доброто емоционално състояние. За много хора това е проблем. Съвременният човек е подложен на стрес и практически непрекъснато е в напрежение. Учените вече са изяснили коя емоция най-много съсипва здравето ни и съкращава живота ни. Това е страхът. Именно той води до най-различни разстройства – от безсъние до бронхиална астма и рак. Съветът е - по-малко се нервирайте и се опитайте да се справите със страховете си. Често те са неоснователни.

Естествено, не можем да подминем движението и спорта. За съжаление днес широко е разпространен застоялият начин на живот. Дали пред телевизора, или пред компютъра, хората съкращават живота си. А всеки може да си избере спорт, който му харесва. Дали ще е плуване, бягане или фитнес, само 2-3 пъти в седмицата да отдели за спорт, ще си подари някоя и друга година пълноценен живот. Освен това при физическо натоварване се изработват хормоните на радостта – ендорфините, които ще се погрижат за доброто ни душевно състояние.

Специално за жените учените изследваха още два вредни фактора, съкращаващи живота им – козметиката и загарът. Първата запушва порите и не позволява на кожата да диша, а слънчевите лъчи, както знаем, могат да причинят много беди.

В крайна сметка всеки човек сам трябва да реши как да прекара живота си, но трябва да знае, че от това зависи и каква старост ще получи.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.12104 seconds