Новини и статии

Заредете мозъка си

Публикувано в: Релакс и антистрес 3 August 2010

happy_girl

С годините можем да се сдобием с по-голямо богатство, повече мъдрост, деца, но за съжаление не и с по-остър ум. Учените обаче откриват начини за отлагане на спада в умствената дейност. Те съветват да не приемаме сивото си вещество като даденост, а да му оказваме специално внимание. По този начин може да добавим 10 и повече години към активния живот на мозъка си. Ето няколко съвета за активизиране на мозъчната дейност:

Танцувайте

Малко дейности стимулират толкова обхватно мозъчната система както танците. Танцуването изисква от координация и организация до планиране и преценяване. Също като военното изкуство. И двете изискват едновременно и синхронно заемане на позиция от различни части на тялото, а при танца и движение в такт с музиката. Това стимулира силно умствената дейност.

Ходете на фитнес

Според учени от университета в Колумбия, фитнесът може да допринесе за обновяване на клетките в мозъчната област, която е от основно значение за паметта. Учените измерили обема на кръвта в мозъка на възрастни хора, които спортували 4 пъти в седмицата в продължение на 4 месеца и установили, че тяхната активност е стимулирала производството на повече неврони.

Яжте яйца

Яйцата са идеалната закуска, защото те съдържат витамини от групата В, които помагат на нервните клетки да изгарят глюкозата - главният източник на енергия за мозъка. Те съдържат антиоксиданти предпазващи невроните от увреждане и омега-3 киселини, които поддържат оптимално темпо на дейността на нервните клетки. Полезни за мозъка са пресните плодове и зеленчуци, нетлъстите протеини.

Трансмазнините и продуктите с високо съдържание на фруктоза са вредни, защото намаляват способността на мозъчните клетки да общуват помежду си, от което се увреждат клетките и се намалява обема на мозъка.

Редувайте изпълнението на различни задачи

Съчетаването на няколко задачи е като ядрено гориво за сивото вещество. Когато списъкът ви с задължения е претоварен, на всеки час изпълнявайте по малко от всяка задача. Ако не можете да свършите някаква работа за 1 час, прекратете я и продължете по-късно през деня. Превключването от един проект на друг ангажира различни мозъчни центрове, което поддържа свежестта на мозъка.

Хидратирайте мозъка си с вода и сокове

Учени от Флорида са открили, че хората които изпиват най-малко 3  чаши плодов или зеленчуков сок всяка седмица са с 76% по-малко застрашени от алцхаймер от хората, които пият по-малко сокове. Високото съдържание на полифеноли в плодовете и зеленчуците предпазват мозъчните клетки от уврежданията на тази болест. Също така на ден трябва да се пият по 8 чаши вода. 80% от състава на мозъка е вода и ако той не е достатъчно хидратиран се нарушава дейността на невроните.

Смейте се

Смехът може да противодейства на стреса и на психологическото остаряване. Дори мисълта за очаквано веселие и смях намалява стресовите химикали кортизол и епинефрин съответно с 39 и 70%, твърдят американдси учени. Смехът е много полезен и за сърцето. Когато участниците в проучване на университета в Мериленд гледали стресиращи филми, те получили съкращаване на кръвоносните съдове, а съдовете на участниците, които гледали комедии се разширили с 22%.

Наспивайте се

Според изследване на учени от Харвард, сънят помага на спомените да се запечатат в мозъка. По време на сън мозъкът съединява отделните части информация и ги подрежда в едно цяло. Науката показва, че хората, които спят по 7 часа имат значително по-активна мозъчна дейност от тези, които спят по-малко.

Не прекалявайте с телевизията

Проучване на американски биолози и психолози е установило, че с всеки допълнителен час гледане на телевизия хората между 40 и 59 години увеличават с 1.3% риска да развият в по-късна възраст алцхаймер. Ограничете до 2 часа на ден гледането на телевизия и четете повече. Четенето е полезно за мозъка, но само, ако е свързано с трупане на информация.

Увеличете употребата на подправки

Поръсвайте с розмарин ястията си. Доказано е, че съдържащата се в него карнозинова киселина намалява риска от мозъчен удар при мишките с 40%. Смята се, че тази киселина предпазва мозъчните клетки от увреждане от свободните радикали, което може да влоши последствията от инсулт. Освен това тя  предпазва от дегенеративни болести като алцхаймер и старчески изменения.

Някои подправки предпазват мозъка от възпаления. Към тях спадат канелата, куркумата, босилекът, ригънът и градинският чай. Правете си чай от тези подправки и си поръсвайте ястията с тях. Добавяйте канела към кафето и млякото.

Учете чужд език

Учени от Торонто са изследвали хора с начало на деменция и установили, че появата на най-лошите последствия от това заболяване при двуезичните хора се проявяват с 4 години по-късно отколкото при хората, които владеят само родния си език. Изучаването на чужд език увеличава плътността на сивите клетки в областта на мозъка, която управлявя вниманието и паметта, твърдят учените.

Почиствайте зъбите си

Възпалените и кървящи венци могат да навредят по много начини на здравето. В болните венци се развъждат бактерии, които проникват в кръвта и от там достигат до важни органи. Изследване на 6,500 души във Великобритания е показало, че умствената дейност на хората с възпалени венци е по-слаба.

Пийте зелен чай

Ново проучване показва, че изпиването на 5 или повече чаши зелен чай на ден намалява с 20% възможността да изпаднете в психологически дискомфорт.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.10677 seconds