Новини и статии

Прехранването влошава здравето на децата

Публикувано в: Бременност и майчинство 26 January 2010

rafahchildeatingbread_003

За съжаление децата все по-често страдат от заболявания, които традиционно обществото смята за присъщи на третата възраст. Основната причина е в нездравословния начин на живот и ранното затлъстяване. Това каза доц. Калинка Коприварова, национален консултант по детска ендокринология и обмяна на веществата.

„Често на децата се угажда с висококалорийни храни, водят ги във веригите за бързо хранене като награда и за забавление. Там децата свикват да поемат големи количества силно овкусени продукти. Стресът, на който са подложени много от малките, също е сериозна предпоставка за наднормено тегло, защото се променя хормоналният баланс в организма", подчерта доц. Коприварова.

По думите й, най-често причината за наднорменото тегло при децата в днешно време не е недохранването, а прехранването. То започва още от приготвянето на адаптираните млека при кърмачетата, когато някои от майките препълват мерителните лъжички и така увеличават калорийния прием.

„Разбирането, че здраво е пълното дете, трябва да остане в историята. Здравословното хранене осигурява идеалното нормално тегло за съответната възраст и съответния ръст. Аксиомата „Яж, за да си здрав" важи дотолкова, доколкото трябва да се поддържа нормално, а не свръхтегло", категорична е доц. Калинка Коприварова.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

1 Коментар

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

За децата е особено важно да се хранят здравословно и да спортуват активно. Този навик трябва да се гради както вкъщи, така и в училище. Според данни на Националния център по опазване на общественото здраве като цяло се регистрира снижаване нивото на физическа дееспособност сред децата. Много разпространени са свръхтеглото (средно 15%) и затлъстяването (средно 5%), като се установява тенденция за тяхното увеличаване. Като основна причина за това се изтъква лошото състояние на материалната база за спорт в училищата. Децата искат да спортуват, но нямат необходимите условия за това. И тук се включват инициативи като "Активни и Здрави" на Фондация "Димитър Бербатов" и "Данон Сердика". Целта й е създаване на трайни навици за здравословен начин на живот сред децата в училищна възраст чрез активен спорт и здравословно хранене. http://www.aktivniizdravi.bg/nutrition.php?id=11

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.08043 seconds