
Шамфъстък срещу висок холестерол

Една шепа шамфъстък дневно може да намали нивата на лошия холестерол, да предпази сърцето и да намали риска от рак, твърдят американски учени. Проучването, публикувано в Journal of Nutrition, разкрива, че шамфъстъкът е много по-богат на антиоксиданти (лутеин), бета-каротин и гама-токоферол (форма на витамин Е), отколкото другите ядко.
Бета-каротинът се превръща във витамин А, който предпазва от рак, а витамин Е пази сърцето. Лутеинът пък е важен за зрението и кожата. Специалистите са установили, че хората, които консумират шамфъстък, имат по-високи нива на антиоксиданти в кръвта и намалена концентрация на холестерол.
Източник: Health.bg
Вижте още
- Повече килограми през бременността крият риск за сърцето на бебето
- Безразборното хранене разстройва метаболизма
- Против бръчки най-много помага козметиката с витамин E
- Шамфъстъкът - полезен и хранителен
- 5 начина да преборим грипните вируси
- Лошата устна хигиена увеличава риска за сърцето
- Вегетарианството не пази от всички видове рак
Няма коментари
Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.
Нагоре към статията
Добави коментар
Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.