Новини и статии

Тест ще предсказва риска от инфаркт

Публикувано в: Здравни новини 9 December 2010

kraventest

Американски учени твърдят, че обикновен кръвен тест ще може да предсказва риска от инфаркт до шест години по-рано. Откритието ще помогне на хората с повишена опасност да вземат навременни мерки - промяна в начина на живот, прием на медикаменти за намаляване на кръвното налягане и на холестерола.

Методът открива протеини в кръвта, които сигнализират, че сърдечните клетки на привидно здрави хора умират, въпреки че няма външни признаци на сърдечно заболяване. Специалистите открили, че пациентите, при които е установено наличието на протеина тропонин Т, са седем пъти по-застрашени от смърт вследствие на сърдечно заболяване през следващите шест години.

Изследването е обхванало над 3500 здрави доброволци. При 25% от тях било установено наличието на тропонин. Изследователите открили, че възрастните хора и мъжете имат най-високи нива на протеина, както и хората, проявяващи признаци на изтъняване или отслабване на сърдечните мускули.

Резултатите са публикувани в Journal of the American Medical Association.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.09011 seconds