Новини и статии

Възможно ли е да се пълнее от лекарства?

Публикувано в: Здравни новини 1 September 2010

pills

Когато взимате лекарства за широко разпространени заболявания, рядко очаквате, че ще натрупате килограми от тях, но се случва при поредното качване върху кантара да установите, че сте напълняли. Много лекарства предизвикват увеличаване на апетита, подуване на корема и забавяне на метаболизма. Ето някои от медикаментите, от които е възможно да се напълнее, и начините за избягване на този ефект.

Стероиди

Стероидите се прилагат за лечение на алергии, астма и ревматоиден артрит. Действат като мимикрират хормоните в организма, които регулират метаболизма и имунната система, и по този начнн помагат за подтискането на имунната система и намаляването на възпалителния процес. Прекаленото количество стероиди обаче предизвиква отделянето на стресовия хормон кортизол. И тъй като при стресови ситуации организмът се нуждае от повече енергия, този хормон насочва  мазнините към корема, където те лесно се натрупват. По неясни засега причини мазнини се събират и отзад по врата. От стероидите постъпва и повече захар в кръвта, която накрая се натрупва във вид на мазнини и причинява задържане на течности.

Според британски лекари, човешкият организъм сам произвежда стероидни хормони, но при допълнително приемане на стероиди  излишните количества водят до напълняване. Ако симптомите на болестта, която лекувате са по-неприятни от напълняването си струва да се примирите със страничните ефекти на стероидите. Общо взето лекарите се стараят да ги предписват в  дози, които имат най-малко последствия и за възможно най-кратък период от време.

Пациентите, които се лекуват със стероиди, може да увеличат теглото си с около 7%. При по-дълготрайна употреба може да се напълнее и с до 12 и повече килограми. Ако наблюдавате подобна тенденция и при вас, обсъдете с лекаря си дали няма възможност да приемате лекарството през ден вместо всеки ден. При по-леки заболявания като алергии, пациентите може да попитат за евентуалното заместване на стероидите с повече аспирин и ибупрофен, които намаляват инфекциите.

Лекарства против диабет

Много често на пациентите с диабет от типа 2 се предписват лекарства с веществото сулфонилурея, които стимулират организма да произвежда повече инсулин, за понижаване на високите захарни стойности. Понякога обаче тези лекарства понижават кръвната захар дотолкова, че се появява силен глад и пациентите започват да ядат по-големи количества храна.

Другият вид лекарства, които се свързват с напълняване са Тиазолидиндиони (TZDs). Те правят организма по-чувствителен към инсулина, за да може да се контролира по-добре нивото на кръвната захар. От друга страна тези лекарства предизвикват задържане на сол в организма, което води до подуване и напълняване. Сулфонилуреята води до увеличаване на теглото с около 2 и половина - 4 и половина килограма през първата година от терапията.

От TZDs се трупат по-малко килограми - от половин до 2 и половина килограма за повече от една година. Според британските диабетолози има много алтернативи - включително лекарства с глюкозни регулатори и метформин, от които не се пълнее.

Лекарства против алергия

Много лекарства, които се продават без рецепта, съдържат дифенхидрамин. Това вещество блокира мозъчните рецептори, които предизвикват отделянето на хистамин - отключва алергични реакции на организма, като подуване и сърбежи.

Антихистамините обаче влияят на рецепторите в мозъка, които управляват апетита и предизвикват глад. Освен чувството на глад, пациентите са сънливи и отпуснати. Изследванията показват, че пациентите, които приемат дълготрайно антихистамини, рискуват да увеличат теглото си с 1% или повече.

Някои от най-новите антихистамини са по-прецизни по отношение на мозъчните рецептори, на които действат и от тях не се напълнява толкова. За облекчаване на симптомите пациентите с алергична астма може да се опитат да преминат на деконгестанти и инхалатори.

Лекарства за понижаване на кръвното налягане

Бета-блокерите се приемат срещу високо кръвно налягане, напрежение и нередовен пулс. Тези лекарства, които включват  пропранолол, метопролол и атенолол -намаляват въздействието на хормона адреналин върху нервната система. Те забавят пулса и понижават кръвното налягане, но същевременно забавят метаболизма и отслабват способността на организма да изгаря калории. Бета-блокерите правят също хората по-отпуснати и мързеливи, от което може да се напълнее. Някои хора, на които им се налага да приемат бета-блокери с години, може да напълнеят с 4 и половина до 9 килограма.

За някои пациенти е допустимо да преминат на друг вид медикаменти  (ace inhibitors). Те действат по различен начин - повишават нивото на хормона ангиотестин II, от който кръвоносните съдове се отпускат и кръвното налягане се понижава, без да се предизвиква усещане за глад.

Антидепресанти

Най-често се назначава лечение с Прозак и Сероксат, но съществуват и по-стари видове антидепресанти, наречени трициклици. Освен че влияят на състоянието на умствената дейност, тези лекарства оказват въздействие и на рецепторите, които предават на мозъка чувството за глад или насита. От тези медикаменти може да се загуби контрол върху апетита и да се увеличи количеството на приеманата храна.

Според американски проучвания, след 6-месечно приемане на анти-депресанти една четвърт от пациентите увеличават теглото си средно с 10%.

Най-много се напълнява от медикамента Сероксат. Установено е, че пациентите, които приемат трициклици напълняват с от половин до 3 и половина килограма, а има случаи и на повишаване на теглото с 13 до 20 килограма за половин година.

Учените установиха, че натрупването на килограми се случва по-често след по-продължително приемане на антидепресанти - 6 месеца или повече. Сега има възможност да се премине на лекарства от по-съвременно поколение наречени бупропиони. По все още неизвестни причини те предизвикват загуба на апетит. Лекарите подчертават, че пациентите, които взимат антидепресанти, може да обмислят различни стратегии за отслабване, но те не трябва да спират лекарствата си, защото това може да има много лоши последствия.

Терапии срещу рак

Обикновено ракът се свързва със загуба на тегло, но от терапията с препарата Мегасе, който действа като хормона прогестерон и се прилага за спиране на развитието на гинекологичните ракови заболявания при жените, може да се напълнее съществено. Той се прилага и за стимулиране на апетита при болните от анорексия и при рязко старческо отслабване, защото активизира мозъчните рецептори, които повишават глада.

Друг страничен ефект на този препарат е гадене, което може да накара пациентите да успокояват стомаха си с храна. Един от 10 пациенти напълняват и от приемането на тамоксифен, който контролира развитието на рака на гърдата. Натрупване на килограми може да се предизвика и от болкоуспокояващите лекарства, които се приемат след операция от рак на гърдата.

Meгaсe може да предизвика покачване на теглото с около 9 килограма за половин година. Според изследване на канадски учени, след курс на лечение с тамоксифен средното покачване на теглото е също с около 9 килограма.

Смяната на лекарствата не е препоръчителна при лечението от рак затова помолете лекарите да ви насочат към подходяща схема на упражнения и диета. Намаляването на килограмите е полезно и за контролирането на туморите.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.15786 seconds