Новини и статии

Връщането към живот след замразяване е възможно

Публикувано в: Любопитно 5 August 2010

icecube2

Американски учени твърдят, че са открили биологичен механизъм, който помага на организмите да преодолеят успешно периоди на рязко преохлаждане.

Екипът на Марк Рот от изследователския център „Фред Хатчинсън" в Сиатъл установил, че оцеляването при охлаждане е възможно, ако предварително бъде намален достъпът до кислород. Експериментът проследявал реакцията при зародиши на червеи и дрождоподобни гъби.

Когато те били охлаждани до точката на замръзване на водата, в рамките на денонощие 99% от тези твърде разнородни организми загивали. Но ако предварително бил прекратен достъпът до кислород, 66% от дрождите и 97% от червеите оцелявали. При последващо подаване на кислород и затопляне организмите възстановявали нормалните си жизнени функции.

Според научния екип, резултатите от изследването може да имат важно приложно значение за продължаване на времето, през което различни органи на тялото са годни за трансплантация. Откритието ще бъде полезно и в случаите, когато при екстремна ситуация не е възможно на пациента да бъде оказана бързо съответната медицинска помощ.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.06074 seconds