Новини и статии

Вредна ли е за здравето модерната тоалетна?

Публикувано в: Любопитно 13 May 2010

Съвременната седяща тоалетна е вредна и причинява хемороиди, рак на червата, апендицит и др.

Седемте предимства на клекналата поза

Тъй като повечето от вас не предполагат, че клечането е подходящо за храносмилане и изхождане, да си припомним някои уникални анатомични особености на човека.

Първо, човекът е единственото животно, което трябва да изтласква съдържанието на червата си нагоре.
Ако той живее здравословно, това не е проблем, защото неминуемо ще кляка през деня - да поровичка земята в градината, да подреди нещо... и тогава ръцете му достигат земята, а торсът е изцяло отпуснат върху бедрата.

В тази напълно клекнала поза бедрата естествено притискат коремната област - дясното бедро притиска началото на дебелото черво, механично изтласквайки съдържанието му нагоре, докато лявото бедро притиска низходящата част, естествено изтласквайки отпадъците надолу към изхода.

Клекналата поза прави дефекацията (изхождането) по-бърза, по-лесна и по-пълна. Тя помага да се избегне фекален застой - основен фактор при рак на червата и апендицит.

Клекналата поза защитава нервите, които контролират простатата и мехура от разтягане и увреждане.

Клекналата поза добре уплътнява илеоцекалната клапа между дебелото и тънкото черво. При общоприетата седяща поза този клапан няма опора и често изпуска по време на дефекация, замърсявайки тънките черва.

При клечане се изправя и освобождава ректалният проход, който е прегънат на 90 градуса. Този проход нормално е винаги затворен, освен когато клекнем.

При клекнала поза червата се поддържат от бедрата. Това помага да се избегнат херния и дивертикули, които често са резултат от дългогодишно напъване в седяща поза.

Клечането е високоефективен, без хирургическо лечение метод срещу хемороиди, както са показали публикувани клинични изследвания.

За бременни жени, клекналата поза на тялото предотвратява натиска върху утера и подготвя за естествено раждане. 

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.09845 seconds