Новини и статии

Японски учени откриха защо жените живеят по-дълго

Публикувано в: Любопитно 2 December 2009

longevity

Жените винаги са имали едно важно предимство - живеят по-дълго от мъжете. Това обаче не се дължи на женския стоицизъм и издръжливост. Японски учени твърдят, че тайната на женското дълголетие се крие в мъжките гени. Двата пола имат различен генетичен материал и именно това е причината, поради която жените живеят средно с 5 години повече.

Проучването, публикувано в Human Reproduction, описва създаването в лабораторни условия на мишка от женски пол с помощта на материал от две майки, но без баща. Мишката живяла значително по-дълго (186 дни, което се равнява на една трета повече) в сравнение с екземплярите, които имат нормално съчетание от родителски гени.

Това откритие дава първите доказателства, че гените в спермата имат негативен ефект върху продължителността на живота при бозайниците. Експертите от Токийския селскостопански университет обаче заявяват, че идеята чрез премахването на бащините гени да се удължи животът на поколението, е нереалистична.   

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.16361 seconds