Новини и статии

За добро зрение - погледнете менюто си

Публикувано в: Хранене и диети 14 September 2009

Риба на скара

За да защитите зрението си, трябва да включите в седмичното си меню тлъста риба. Мастната киселина омега-3, съдържаща се в рибата тон и сьомгата, предпазва очите от прогресивна дегенерация на макулата (централната зона на ретината), водеща до слепота в напреднала възраст. Специалисти открили защитните функции на рибата след осемгодишно изследване на 3000 души на възраст от 55 до 80 г. Оказало се, че при тези от тях, които приемали достатъчно количество мастна киселина омега-3, бил понижен чувствително рискът от влошаване на зрението. Офталмолозите предположили още, че храните с висок гликемичен индекс (продукти, богати на въглехидрати - сладкарски и тестени изделия, бял хляб, очистен ориз, подсладени газирани напитки) бързо повишават нивото на глюкоза в кръвта, в резултат на което се увреждат клетъчните съединения на ретината.

Многобройни изследвания са доказали, че витамин С съхранява подвижността на очните мускули и прекратява процеса на стареене. Рискът от възникване на катаракта или старческа деградация на очните мускули може значително да се снижи, ако се употребяват в достатъчни количества антиоксиданти от типа на бета-каротин или витамините С и Е.

Блюдата с ориз и шафран също могат да предотвратят отслабването и загубата на зрение в напреднала възраст. Група учени от Австралия и Италия доказаха, че шафранът укрепва защитните функции на очните клетки и предпазва очните мускули от атрофиране.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.13889 seconds