Новини и статии

Яденето и пиенето без мярка разболява черния дроб

Публикувано в: Хранене и диети, Превенция и хигиена 22 March 2010

liverdisease2

Не са малко щастливците, които не подозират къде се намира черният им дроб и научават неговото местоположение след поредния обилен празник. Това съвсем не се отнася само за мъжете - заклети пияници. Съвременните дами също са подложени на риска да развалят взаимоотношенията си с този жизненоважен орган.

Загубата на мярка и в храненето, и в пиенето се обръща срещу нас с доста приличен букет от болежки. И първите „поздрави" от черния дроб са една доста неприятна новина. Тук не помагат угризенията на съвестта и упреците, че не сме се озаптили навреме, а сме продължили да се носим във вихъра на веселието и чревоугодието, че не сме устояли на съблазънта да изпробваме в една нощ и безмерно чревоугодие, и неприличен брой чаши с алкохол.

Черният дроб е от тези коварни органи, които дълго търпят издевателствата ни, но после жестоко си отмъщават. Когато годинките напреднат, заболяванията придобиват хроничен характер, но първите симптоми за едно или друго страдание се появяват още в цветуща възраст. Много хора над 30-те започват да усещат неприятни болки в дясната коремна област, но с лека ръка подминават сигналите на организма. Не по-малко лекомислено постъпват и тези, които черният дроб все още не ги безпокои.

Ако сте почитатели на солено, люто или мазно меню, трябва да сте нащрек. Много болести на черния дроб протичат в скрита форма, без симптоми. А не се ли спре навреме болестният процес, той преминава в хроничен. Неговото лечение не само е доста по-неприятно, но и по-скъпо.

Какви са класическите признаци за някакво поражение на най-голямата жлеза в човешкия организъм:

  • болка и дискомфорт от дясната страна, под ребрата
  • загуба на апетит
  • повдигане
  • жълт оттенък на кожата и на бялата част на окото
  • потъмняване на урината
  • нарушения в храносмилането

Тези симптоми обаче може и да не се появят, а черният дроб да напомни за себе си само с общо неразположение и повишена температура. Пристъпите винаги идват неочаквано, често през нощта, след обилна вечеря. Най-добре е веднага да посетите личния си лекар. Той бързо ще се ориентира и най-вероятно ще постави достатъчно разпространената диагноза - мастна дистрофия на черния дроб. Това е опасно заболяване, за съжаление много разпространено в наши дни.

Не бива да се мисли, че затлъстяването на черния дроб е приоритет на съвременния човек. Загубата на мярка в яденето и пиенето винаги е била присъща на хората.
Според специалистите най-честата причина за заболяванията на черния дроб е алкохолът - до 76% от всички случаи. Под злоупотреба лекарите разбират не само дългите запои, а и малките, но редовни посягания към чашката - около 20-40 мл етилов спирт. Но такива дози у нас употребяват само членовете на обществото на трезвениците.

На второ място между враговете на черния дроб са храните: мазните сирена, колбасите, пушените продукти, газираните напитки, шоколадът, съмнителните готови закуски, наблъскани с консерванти, ароматизатори и прочие химически отрови. И за нещастния черен дроб остава задачата да извлече от организма ни всичката тази мръсотия, че и да я преработи до безопасен вид.

Но черният дроб с радост реагира и на най-малкия знак на внимание от наша страна. Например, ако знаете, че ви предстоят алкохолни подвизи, вземете две таблетки поливитамини. Хапнете диетично месо или сандвич с масло. След проявата на такова уважение черният ви дроб ще се справи по-лесно с предстоящия алкохолен удар. Най-добре е, естествено, да не посягате към алкохола.

За съжаление мастната дистрофия може да се диагностицира даже при дами, които не близват алкохол и броят всяка калория. Причината може да се изясни само от лекар, но би могла да бъде във вредното влияние на анаболните стероиди или прекаляването с антибиотици.

На черния дроб може да помогне не само диетичното хранене, а и различни билкови препарати, които нямат странични действия.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

5 Коментара

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Кой казва,че черния дроб не боли?!Напротив боли,особено,когато е възпален!

иследвания на кръв за хепатит

чернят дроб не боли провери си жлъчката

Имам питане?От 24г пия всеки ден по 450гр водка.ръстът ми е 170 /68кг нямам никакви оплаквания освен кръвно 140/90.пия бизогама 0,5мг .Моля коментирайте това?

имам съмнение че ме боли черния дроб .Имам болка в дясната част не постоянна но ме притеснява.какви изследвания трябва да направя

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.22617 seconds