Новини и статии

Замърсяването засяга интелигентността на децата

Публикувано в: Психично здраве, Здравни новини 21 July 2009

Дечица

Излагането на бременни жени на замърсяване може да има съществено отражение върху нивото на интелигентност на децата им, според най-ново проучване, предаде АФП.

Петгодишното проучване, проследило развитието на 249 деца, живели в гъсто населени зони като Харлем и Бронкс в Ню Йорк показва, че излагането на природни замърсители познати като полициклични ароматни въглеводороди (PAHs) има враждебен ефект върху коефициента на интелигентност. Тези въглеводороди са токсични замърсители, които се получават от изгарянето на въглища, дизел и газ. Проучването на Колумбийския център за детско екологично здраве, финансирано от Националните институти за здраве разкрива, че деца, изложени на повишени нива на замърсеност имат коефициент на интелигентност с 4.31 до 4.67 точки по-ниски от този на деца, които са живели в по-здравословна среда. "Откритията са тревожни, понеже понижаването на коефициента на интелигентност може да окаже съществено значение по отношение на образованието и по отношение на резултатите в училище", посочва Фредерика Перера, водещ учен в изследването и директор на Колумбийския център. Ефектите от тези замърсители върху интелигентността са подобни на заключенията за увреждането, причинявано от излагането на ниски дози олово. "За щастие, отделящите се от земята концентрации на изследваните въглеводороди могат да бъдат намалени посредством налични средства за контрол, алтернативни енергийни източници и политики", добавя изследователката.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.10896 seconds