Новини и статии

Защо се пълнее от алкохола?

Публикувано в: Любопитно 7 January 2011

alkoholnikokteyli

Алкохолът и теглото са в сложни отношения. Затова на експертите им е трудно да определят точно защо някои жени пълнеят от бира, докато други се наливат всекидневно с различни напитки, но не качват и грам.

Средно статистическата напитка - бира, вино, мартини, обикновено е комбинация от въглехидрати, захар и етанол (чист алкохол). Когато навлезе в организма, алкохолът първо спира в стомаха, където част от него се абсорбира през лигавицата в кръвта. Въглехидратите и захарта преминават по традиционния храносмилателен път, докато етанолът се отклонява към черния дроб. Тогава невинното малко питие започва да се бърка в работата на вътрешната ви система за унищожаване на мазнините.

Етанолът няма никаква хранителна стойност, така че тялото го изгаря веднага. Това означава, че всички останали калории в стомаха - дали те са от коктейл, или чипс, най-вероятно ще се съхранят като мазнина.

Колкото повече храни, от които се пълнее, се консумират, толкова повече мазнини се трупат. За разлика от протеините и въглехидратите, които изискват малко енергия, за да се обработят, мазнините могат пряко да се натрупват, така че вредните храни са първи на опашката да се полепят по бедрата.

Учените обаче подчертават, че не самото пиене вреди на теглото, а по-скоро честотата и количествата. Те препоръчват да се внимава с алкохолът, защото той вреди не само на черния дроб, но и разваля фигурата.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.15462 seconds