Новини и статии

Затлъстяването ще принуди лекарите да увеличат антибиотиците

Публикувано в: Здравни новини 16 January 2010

fatman

Проблемът със затлъстяването в развитите страни може да принуди лекарите да увеличат дозите антибиотици за някои пациенти.

Изследването, осъществено от лекари от САЩ и Гърция, е показало, че курсът на лечение, при който не се отчита теглото на пациента, може да не се окаже достатъчно ефикасен. За резултатите от изследването разказва влиятелното медицинско списание The Lancet, което смята, че по-нататъшните проучвания в тази област ще позволят да се изработят съответните препоръки за лекари. Медиците признават, че тази теория е интересна, но нейното реализиране може да се окаже много скъпо. Лекарите, провели изследването, твърдят, че процентът мазнини в организма и мястото, където те са се образували в тялото на пациента, оказва съществено влияние върху концентрацията на антибиотиците в организма. Потенциално това може значително да намали ефективността от стандартния курс на лечение за по-пълните пациенти, което на свой ред ще увеличи съпротивителните сили на инфекцията срещу антибиотика. В същото време стройните и слаби пациенти, вероятно, получават излишни дози антибиотици, а това увеличава страничните ефекти.

The Lancet пише, че ситуацията може лесно да се промени, ако се предоставят на лекарите подробни препоръки за лечението на пациенти, страдащи от затлъстяване. Директорът на британския Кралски колеж за терапевти професор Стив Филд подкрепя тази идея и е съгласен с това, че лекарите понякога необосновано предписват на своите пациенти антибиотици. "Пациентите стават по-високи и по-пълни и по всичко личи, че трябва да им се предписват индивидуални дози антибиотици. Но за тази цел фармацевтичната промишленост ще трябва да започне производството на антибиотици в различни дози, а това ще струва огромни средства", заяви професор Филд. Проблемът със затлъстяването е изключително наболял в много развити страни. Във Великобритания всеки четвърти възрастен страда от наднормено тегло.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.15255 seconds