Новини и статии

Как да подхождаме при консумацията на мазнини

Публикувано в: Хранене и диети 15 January 2010

smokedcookedbacon

Всеизвестно е, че бургерите, пържените картофи и пицата са много мазни. Малцина обаче знаят, че някои зеленчуци и полезни риби съдържат голямо количество мазнини. Въпреки че не всички са вредни, мазнините играят важна роля в диетата и те също като калориите трябва да се пресмятат. Грамажът на поетите мазнини е също толкова важен, колкото и калориите.

Какво е нормалното количество мазнини, което може да се поема?

Препоръчва се мазнините да не съставляват повече от 30% от дневните калории. Това твърди д-р Ан Уулф от Медицинския университет във Вирджиния. При 2 хиляди калории, това означава по-малко от 65 грама мазнини на ден. Обикновено хората поемат обаче много повече.

Възприето е мазнините да се делят на "добри" и лоши". Лошите са наситените и трансмазнините, които се свързват с редица здравни проблеми /сърдечни болести, диабет и затлъстяване/. Добрите мазнини - ненаситените, предпазват от тези заболявания. Това не означава, че може да се приемат в неограничено количество, защото от всички видове мазнини се напълнява. Старайте се повечето от мазнините, които приемате да са ненаситени, наситените да са по-малко от 20 грама и да не ядете почти никакви трансмазнини.

Мазнините във всекидневното меню

Помислете за храните, които ядете най-често. Какви са мазнините, които приемате с тях? Информацията за количеството мазнини /обикновено от „лошите"/ в тях ще е  полезна, ако искате да ги контролирате:

  • Един хамбургер: 36 грама
  • Един сандвич с риба: 24 грама
  • 10 пържени картофчета: 8 грама
  • 30 грама картофен чипс: 10 грама
  • Парче пица със сирене: 8 грама
  • 45 грама колбас: 16 грама
  • Един хот дог: 14 грама
  • Трифилии бекон: 10 грама
  • 30 грама/ 28.3/ сирене чедар: 8 грама
  • Чаша пълномаслено мляко: 7 грама
  • Една чаена лъжичка масло или маргарин: 4 грама
  • Една порция от почти всички видове хляб, макарони и зърнени храни: около 1 грам

Храни с неочаквано високо съдържание на мазнини:

  • Пуканки/ заради начина, по който се приготвят/
  • Готови пакетирани храни със сосове, масло или олио
  • Шарени червени меса, включително говеждо и агнешко
  • Кожата на пилешкото месо
  • Сосове за салати
Може би най-много трябва да се внимава с пакетираните закуски и други готови ястия. Те често съдържат опасните трансмазнини, защото за по-голяма трайност са приготвени с хидрогенирани мазнини и зеленчукови концентрати. Трансмазнините са много вредни за сърцето и стойностите на холестерола и трябва максимално да се избягват.

Известно е, че зехтинът и другите видове олио са мазни, но това се отнася и за орехите, маслините, авокадото и някои риби, като сьомгата, скумрията и сардините. Тези храни съдържат добрите ненаситени мазнини, но контролирайте количествата, за да не качите килограми.

След като сте наясно със съдържанието на мазнините в много храни, внимавайте да не поемете цялото допустимото количество само при едно хранене. Пресмятайте мазнините, които поемате и техния вид - наситени, ненаситени и трансмазнини. Цената си заслужава - добро самочувствие, здраво сърце, стройна фигура.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.19193 seconds