Новини и статии

Време ли е за чаша чай?

Публикувано в: Любопитно 4 February 2011

chay

За да извлечете здравословните свойства на чая, трябва да изпивате по 3 чаши на ден. Това твърди Саймън Гибънс, професор по фитохимия в Лондонския университет по фармацевтика. Той препоръчва да се пие по 1 чаша сутрин, обяд и вечер. Чаят трябва да се запарва, без значение дали е в торбички, или на листенца, поне 5 минути, за да се даде възможност на горещата вода да извлече растителните вещества, добавя проф. Гибънс.

Има 4 главни вида чаени листа – черни, зелени, бели и Oolong (вид черен азиатски чай). Всичките съдържат антиоксиданти, които са от огромна полза за здравето. Добавянето на мляко към чая пречи на организма да усвои ценните  антиоксиданти заради протеините в него, но добавянето на захар няма този ефект.

Чаят намалява риска от инфаркт и инсулт

15-годишно проучване в Холандия открило силна връзка между редовното консумиране на черен чай без мляко и намаления риск от инсулт.

Учените стигнали до извода, че флавоноидите /вещества с антиоксидантни свойства/, които се намират във висока концентрация в черния чай, допринасят за намаляване на производството на  лош холестерол, който причинява стесняване на артериите и увеличава вероятността от инфаркт. Изследване в САЩ открило, че 5 чаши чай на ден намалява лошия холестерол с 11%. Флавоноидите подобряват и функционирането на кръвоносните съдове.

Чаят съдържа полифеноли - антиоксиданти, които са в състояние да спрат растежа на раковите клетки. Чаят съдържа от 8 до 10 пъти повече полифеноли от плодовете и зеленчуците.

Подпомага храносмилането

Зеленият чай регулира храносмилането. Той стимулира мускулните контракции на червата, чрез които храната се придвижва по храносмилателния тракт. Зеленият чай помага за отслабването: установено е, че той блокира усвояването на лошите мазнини до 30%.

Ментовият чай също е полезен. Етеричните масла в ментата отпускат напрежението в храносмилателната система и помагат за по-доброто смилане на храната. Те предотвратяват крампите на чревните мускули и улесняват преминаването на газовете в храносмилателната система.

Чаят от джинджифил се препоръчва срещу повдигане и повръщане, а чаят от копър срещу запек, газове и колики.

Помага на мозъчната функция

Черният чай помага за концентрацията. Изследване на университета в Нортумбрия установило, че кофеинът и  L-теанинът, които се съдържат в листенцата на черния чай, изострят ума. Мисълта на хората, които пиели по 2 чаши чай дневно, била по-бърза, отколкото на тези, които пиели плацебо. А учени от Импириъл Колидж открили, че хората, които изпиват по 100 милилитра чай или кафе на ден, са с 34% по-малко застрашени от появата на глиома, най-често срещаният мозъчен тумор.

Действа противораково

Чаят съдържа полифеноли - антиоксиданти, които могат да спират развитието на раковите клетки. В него има от 8 до 10 пъти повече полифеноли, отколкото в плодовете и зеленчуците. Особено богат на полифеноли е зеленият чай.

Неотдавнашно проучване в Тайван установило, че с изпиването на 1 чаша зелен чай на ден може да се намали риска от рак на белите дробове, особено за хората, които са генно предразположени към него. Смята се, че зеленият чай забавя развитието на рака на простатата и намалява риска от рак на стомаха.

Чаят Oolong има дори повече полифеноли и от черния и от зеления чай. Пиенето на много горещ чай обаче – повече от 70 градуса може да увеличи риска от рак на гърлото.

Засилва имунната система

При изследване в университета в Харвард са били използвани кръвни тестове, за да се сравни имунната функция на хората, които пият и не пият чай. Установено било, че тези, които пият по 5-6 чаши черен чай дневно, имат по-силна имунна система.

В чая се съдържат химикали, известни под името алкиламини, каквито има и в някои паразити и бактерии. Смята се, че като се пие чай имунните клетки разпознават тези алкиламини и се мобилизират за борба с тях. Полифенолите в чая също засилват съпротивата срещу някои бактерии и подобряват метаболизма и състоянието на кожата.

За чая от джинджифил се смята, че има противовъзпалителни свойства и стимулира кръвообращението. Той действа и като аналгетик – ако се пие при появата на мигрена, облекчава болката.

Действа срещу безсъние и тревожност

Заради съдържанието на кофеин в черния чай, макар и по-малко отколкото в кафето, той трябва да се избягва преди лягане. Повечето билкови чайове обаче не съдържат кофеин.

Безсънието често се дължи на тревожност и затова билковите чайове с техните успокояващи свойства са много подходящи. Чаят от лайка винаги се е използвал като средство за заспиване, защото съдържа химикал, който намалява напрежението и предизвиква сънливост, както и триптофан, аминокиселина, известна с действието си на транквилант.

Лавандуловият чай отпуска и успокоява тялото и мозъка. Чаят от босилек също има седативен ефект.

Допринася за доброто състояние на зъбите

Въпреки че от пиенето на черен чай, особено без мляко, може да се получи оцветяване на зъбите, чаят може и да е полезен за тях, защото полифенолите намаляват образуването на плаки и предпазват от бактериите, които причиняват заболявания на венците и разрушаване на зъбите.

Белият и зеленият чай също предпазват от тези бактерии. Плодовите чайове са киселинни и може да повредят зъбния емайл.

Диетолозите препоръчват на младите хора да пият повече чай заради неговите здравословни качества. Той хидратира, в него няма калории и е по-подходящ за зъбите от напитките на плодова основа. Чаят е 100% здравословен.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.13692 seconds