Болести

Алергичен конюнктивит

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 10 April 2010

Алергичен конюнктивит

Алергичен конюнктивит

Алергичният конюнктивит е възпаление на конюнктивата в резултат на алергия.

Алергиите сравнително често засягат окото и срещат във всички възрастови групи. Въпреки че алергените, които ги причиняват са най-разнообразни, най-честа е алергията към цветния прашец (полен), особено при топло и сухо време през пролетта.

Все по-голям брой от случаите на алергичен конюнктивит се дължат на различни медикаменти, както и на употребата на контактни лещи. Някои козметични продукти, както например спирала, кремове за лице, молив за вежди, блясък за устни или очен грим, както и косми на животни също могат да доведат до алергии, засягащи окото. Алергична реакция може да се наблюдава при допир или триене на окото след употреба на сапун, лак за нокти или различни химикали. Алергичните симптоми са временни и могат да се предотвратят чрез спиране употребата на дадения козметичен продукт или почистващ препарат.

Симптоми

Симптомите включват зачервяване, сърбеж, сълзене, парене, смъдене и отделяне на водниста секреция.

Симптомите се получават в резултат на освобождаване на хистамин и други активни вещества от мастоцитите, което стимулира разширяването на кръвоносните съдове, дразни нервните окончание и увеличава секрецията на сълзи.

Лечение

Най-доброто лечението на алергичният конюнктивит се състои в избягване на алергена (например на цъфнала трева при алергия към тревни полени). За съжаление това не винаги е възможно.

Дискомфортът може да бъде намален чрез налагане на студенти компреси, приложението на изкуствени сълзи и деконгестанти, за локално приложение (под формата на очни капки), както и приема на антихистамини под формата на таблетки (повчето, от които са достъпни без рецепта).

При липса на повлияване на симптомите е необходимо да се консултирате с медицински специалист, който може да назначи лечение, включващо:

  • антихистамини, за локално приложение (под формата на очни капки)
  • локални нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), за локално приложение (под формата на очни капки)
  • стероидни противовъзпалителни средства, за локално приложение (под формата на очни капки)
  • стабилизатори на мастоцитите, за локално приложение (под формата на очни капки)

Прогноза

Лечението обикновено облекчава симптомите. Въпреки това алергичният конюнктивит има склонност да рецидивира при повторно излагане на алергена.

Литература:
1. Facts About The Cornea and Corneal Disease. National Eye Institute.http://www.nei.nih.gov/health/cornealdisease/#a
2. Allergic conjunctivitis. http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001031.htm
3. Conjunctivitis, Allergic: Treatment & Medication. eMedicine. http://emedicine.medscape.com/article/1191467-treatment

Page generation time: 0.02304 seconds