Болести

Блефарит

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 10 April 2010

Блефаритът е възпаление на ръба на клепачите, което се характеризира с зачервяване, подуване, сърбеж и люспи, образуващи се по клепачния ръб. Блефаритът е често срещано заболяване, което засяга всички възрасти и обикновено не води до сериозни увреди на очите и зрението, но създава редица трудности при лечението си, тъй като има склонност да рецидивира.

Видове и причини

Блефаритът се среща в две форми:

Преден блефарит - засяга предната част на клепача, където са разположени миглите. Най-често се причинява от бактерии (стафилококи) или пърхот на скалпа и веждите (себореен блефарит).

Кърмаче с лек блефарит на дясното око

Кърмаче с лек блефарит на дясното око

Sage Ross

Заден блефарит - засяга вътрешната част на клепача (влажната част, която е в контакт с окото) и възниква в резултат на нарушена секреция на масните жлези в тази част на клепача, което създава благоприятни условия за развитието на бактерии. Заболявания на кожата, които могат да причинят тази форма на блефарит са акне розацея и пърхота на скалпа (себореен дерматит).

Симптоми

Симптомите и на двете форми на блефарита включват усещане за наличие на чуждо тяло в окото, парене, прекомерно сълзене, сърбеж, чувствителност към светлина (фотофобия), зачервяване и подуване на клепачите, зачервяване на окото, замъглено зрение, пенливи сълзи, сухота в очите или втвърдяване на миглите при събуждане.

Продължи да четеш за Блефарит на следващата страница.

Page generation time: 0.07903 seconds