Болести

Блефароспазъм

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 10 April 2010

Блефароспазъм e абнормно, неволево мигане или спазъм на клепачите.

Причини

Блефароспазмът е свързан с нарушена функция на базалните ганглии, с неизвестна етиология. Базалните ганглии са част от мозъка, отговарящ за контрола на мускулите. В редки случаи, наследствеността може да играе роля в развитието на това състояние.

Симптоми

Повечето хора развиват блефароспазъм без предупредителни симптоми. Може да започне с постепенно увеличаване на миганията или дразнене на окото. Може да е съпроводен с прекомерна умора, емоционално напрежение или чувствителност към ярка светлина. Тъй като състоянието прогресира, симптомите стават все по-чести и могат да се наблюдават и спазми на лицето. Блефароспазмът може да намалява или да спира по време на сън или при концентриране върху определена задача.

Лечение

Към днешна дата, няма успешно лечение за блефароспазъм. Въпреки това съществуват няколко метода за облекчаване на състоянието.

  • Инжектиране на ботулинов токсин (ботокс) в мускулите на клепачите. Ботулиновият токсин се добива от бактерията Clostridium botulinum и парализира мускулите на клепачите.
  • Лекарствени продукти, приемани през устата - често резултатите от техния прием не са положителни. Облекчаването на симптомите обикновено е в краткосрочен план и е успешно само при 15% от случаите.
  • Миектомия - хирургична процедура за отстраняване на някои от мускулите и нервите на клепачите. След тази операция се наблюдава подобрение на симптомите при 75 до 85 процента от хората с блефароспазъм.
  • Алтернативни лечения - биофидбек, акупунктура, хипноза, кайропрактика и хранителна терапия. Ползите от тези алтернативни терапии до момента не са доказани.

Литература:
1. Blepharospasm. National Eye Institute. http://www.nei.nih.gov/health/blepha/blepharospasm.asp

Page generation time: 0.04678 seconds