Болести

Амблиопия

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 10 April 2010

Синоними:

  • Мързеливо око

Амблиопия е медицинския термин, определящ състояние, при което зрението в едното око е намалено, защото окото и мозъкът не функционират заедно правилно. Самото око изглежда видимо непроменено, но зрението му е намалено, тъй като мозъкът предпочита другото око за възпроизвеждане на образи. Това състояние се нарича също "мързеливо око".

Колко често се среща амблиопията?

Амблиопията е най-честата причина за нарушено зрение в детска възраст. Състоянието засяга приблизително 2-3 на 100 деца. Ако не се лекува успешно в ранна детска възраст, амблиопията обикновено продължава и в зряла възраст, като е най-честата причина за монокулярни (на едното око) зрителни увреждания, както при деца така и при възрастни.

Причини за развитието на амблиопия

Амблиопия може възникне в резултат на всяко състояние, което засяга нормалното развитие на зрението или употребата на двете очи. Най-честата причина за развитието на аблиопия е кривогледството (страбизъм). Понякога амблиопия настъпва при наличието на късогледство, далекогледство, астигматизъм или катаракта само на едното око.

Продължи да четеш за Амблиопия на следващата страница.

Page generation time: 0.08226 seconds