Болести

Грип

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 10 April 2010

Преглед

Грипът, подобно на простудата (настинка), е остра респираторна (дихателна) инфекция (ОРЗ), която се причинява от вируси. Но грипът се различава по простудата. Например, при настинката рядко има температура, главоболие и отпадналост, както е при грипа.

Децата се разболяват два до три пъти по-често от възрастните. Въпреки, че повечето от хората оздравяват без сериозни последствия е възможно развитието на усложнения и дори на смърт.

Грипни епидемии

Грипната епидемия обикновено започва внезапно, най-често през късната есен и зимата. Броят на заболелите достига своя максимум около 3-та седмица и постепенно намалява в следващите 3 или 4 седмици, засягайки до 50 процента от населението. Тъй като училищата са отлично място за разпространение на грипния вирус, в семействата с ученици има повече болни от грип, като средно 1/3 от членовете им се заразяват всяка година.

Значение на грипа

Грипа е обществено значимо заболяване, не само заради бързото разрастване на епидемиите и големия брой на заболелите хора, но и поради сериозните усложнения, които може да причини. Повечето болни се подобряват в рамките на една седмица, но наличието на остатъчна кашлица и лесна уморяемост може да продължи по дълго време. При старите хора, новородените и хората с хронични заболявания, грипа и неговите усложнения протичат по-тежко и са опасни за живота.

Продължи да четеш за Грип на следващата страница.

Page generation time: 0.04870 seconds