Новини и статии

Апарат хваща рак под 2 милиметра

Публикувано в: Здравни новини 23 July 2009

Раков скенер

От месец в Университетската болница "Св. Марина" във Варна работи уникален скенер. Той се нарича позитронно-емисионен компютърен томограф и е единствен на Балканите. До края на годината обаче ще се купи такъв апарат и за Александровска болница в София.

Уникалният томограф дава възможност за изключително ранното откриване на рака. Апаратът позволява да се види туморно образувание с големина под 2 милиметра. На ден пък могат да се прегледат десет пациенти. Времетраенето на прегледа е около 20 минути. Разходите по изследването на един пациент са от порядъка на 3 хиляди лева, но те ще се поемат от държавата, докато се открие клинична пътека по каса.

Позитронно-емисионният томограф ползва методите на компютърната томография. За изследвания с него обаче се употребява белязано радиоактивно вещество. То позволява да се покажа на клетъчно ниво обмяната на туморните клетки - активни ли са или не и в каква степен са злокачествени. Методът се ползва много в онкологията, защото се "сканира" цялото тяло. С него медиците проследяват къде е основният тумор, как е разпространен, има ли капсула, дали вече е в други органи и системи. Можем да кажем точната локализация на метастазата, както и как се отразява химиотерапията на туморните клетки, обясни проф. Анелия Клисарова. Toмографът има приложение и в неврологията, и в психиатрията. Според лекарите той проследява механизма за появата на алцхаймер, паркинсон и други проблеми, свързани със загубата на паметта. Освен това може да покаже жизнеспособността на сърдечния мускул и да подскаже на кардиохирурзите каква точно сърдечна операция и с колко байпаса да предприемат. Радиоактивният продукт, с който се прави изследването, се внася от Дебрецен, Унгария. Тъй като полуживотът му е само 2 часа, трябва да се действа бързо. Той ще пристига със специален самолет, а куп разрешителни ще го освобождават от митница. Взели сме всички необходими документи, доставянето на продукта е доста сложно, допълни проф. Клисарова. Двама лекари - д-р Борислав Чаушев и д-р Павел Бочев, които преминаха специализация в чужбина, работят с уникалния скенер. До края на годината в "Св. Марина" ще могат да се правят и костно-мозъчни трансплантации на онкоболни деца, съобщи директорът на болницата доц. Красимир Иванов.

Източник: Standart News

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.10445 seconds