Новини и статии

Всеки пети българин е затлъстял

Публикувано в: Хранене и диети, Здравни новини 21 October 2009

процес на затлъстяване

60% от българите над 18-годишна възраст са с наднормено тегло, 20% от тях са със затлъстяване. Това съобщи доц. Светослав Ханджиев, председател на Българската асоциация „Затлъстяване и съпътстващи заболявания".

Оказва се, че всеки пети българин е със затлъстяване. Страната ни се нарежда на пето място в Европа по свръхтегло на населението и на шесто място - сред децата. През последните години консумацията на бял хляб у нас се е увеличила с 30 на сто. Според специалистите, българинът яде около половин хляб на ден, вместо препоръчваните 150 грама. За поддържане на нормално телесно тегло според  доц. Ханджиев важна роля играе както балансираното хранене, така и включване на разнообразни продукти в менюто - месо, риба, диетичен хляб, зеленчуци, плодове.    

По повод Международния ден за борба със затлъстяването на 24 октомври в София специалисти ще извършват безплатно измерване на индекса на телесната маса и ще дават консултации за рационално и здравословно хранене. Прегледите ще се извършват пред входа на Южния парк, пред НДК и в Борисовата градина между 11:00 и 15:00 часа.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.15099 seconds