Новини и статии

Дихателните паузи по време на сън крият сериозни рискове

Публикувано в: Здравни новини 19 March 2010

snoring1

Една от целите, които си поставя медицината на съня, е диагностиката и разработването на методи, коригиращи нарушенията на дишането по време на сън и в частност към патологичното нощно спиране на дишането (апнея). Това определя засиления интерес на лекарите пулмолози към проблема.

През 1976 г. се появява формулировката „синдром на обструктивната сънна апнея" или „синдром на обструктивна апнея-хипопнея" (ОSASу ОSAHS). За това заболяване разказва пулмологът д-р Диана Петкова, главен асистент в МУ-Варна, началник на сектор „Медицина на съня и неинвазивна вентилация" в Клиниката по белодробни болести към варненската УМБАЛ „Света Марина". Член е на Българското дружество по белодробни болести, в рамките на чиято кампания "Здраве за белия дроб -2010" тази година се отбелязва Световният ден на съня.

Д-р Петкова, какво представлява сънната апнея?

Сънната апнея е синдром, характеризиращ се с повтарящи се епизоди на спиране на дишането по време на сън. Наблюдават се изразена умора и сънливост през деня, както и съпътстващи заболявания на сърдечно-съдовата система.

По данни от различни изследвания, честотата на това заболяване варира от 2% сред жените до 4% сред мъжете в трудоспособна възраст. Отнесени към населението на България тези данни означават, че у нас около 420 000 или повече души страдат от сънна апнея, но много малко от тях знаят за това. Това заболяване съществено понижава продължителността на живота и влошава неговото качество.

Какви са симптомите?

„През деня изключително изморени, а през нощта хъркащи..." Така накратко можем да опишем състоянието на страдащите от сънна апнея. Хора, които се оплакват от прекомерна умора и сънливост през деня и заспиват при необичайни обстоятелства, вероятно имат такова заболяване.

Основните симптоми на това нарушение включват спиране на дишането по време на сън за повече от 10 секунди, съпроводено със силно неравномерно хъркане. Както вече стана дума, към това се добавя екстремна сънливост през деня, тъй като дихателните паузи при спящия човек водят до реакции на събуждане и нарушават съня. Наред с тези симптоми могат да са налице нарушения в концентрацията и вниманието, заспиване зад волана, усещане за задушаване или недостиг на въздух по време на сън, събуждане нощем с позиви за уриниране, импотентност.

Тези симптоми не само са неприятни, но могат да поставят пациента в риск. Най-често хората с подобни оплаквания търсят лекарска помощ след като са преживели  драматичен епизод на пътя и едва не са катастрофирали. Или когато са налице прояви от страна на сърдечно-съдовата система.

Кои хора са най-застрашени?

По-често сънната апнея се среща при мъже на средна възраст. Напоследък се увеличават данните, свидетелстващи, за увеличаване на честотата на заболяване сред жените. От нарушения на дишането по време на сън боледуват и деца.

Може да се наблюдава и фамилност. Вероятно в тези случаи се унаследява слабостта на мускулатурата в областта на гълтача, която в крайна сметка е отговорна за това нарушение. В резултат на тази слабост по време на сън мускулите са отпуснати и водят до запушване обструкция) на този отдел на дихателните пътища, което довежда до типични дихателни паузи -  апнея или спиране на дишането. 

Какви са рисковите фактори за това заболяване?

Основни рискови фактори за наличие на дихателно нарушение по време на сън са наднорменото тегло, прекомерната употреба на алкохол и тютюнопушенето. Рискови фактори са също и някои заболявания: системна хипертония, белодробна артериална хипертония, асоциирани със съня аритмии, нощна ангина, гастроесофагеален рефлукс. Рискът е повишен и при хора с деформации на лицевия череп, както и с тесни пространствени взаимоотношения на горните дихателни пътища.

В какви случаи трябва да се потърси лекарска помощ? Всяко хъркане ли е повод за притеснение?

Хъркането не трябва да се отъждествява със синдрома на сънната апнея. Важно е да се отбележи, че по-голямата част от хъркащите нямат сериозни здравословни проблеми. Докато при пациенти с тежка сънна апнея дишането може да спира над сто пъти на час. Трябва да се знае, че ако през деня човек е изморен, а нощем по време на сън хърка или дишането му спира, вероятно страда от сънна апнея.

Как се диагностицира сънната апнея?

Обикновено пациентите, страдащи от сънна апнея дълги години, имат характерните симптоми, докато намерят пътя до подходящия лекар.

Експертите по медицина на съня са разработили тестове, за определяне риска от наличие на сънна апнея, извършването на които не отнема по-вече от няколко минути на всеки, който би искал да установи вероятността за наличие на заболяването. Резултатите от подобни тестове показват на пациента дали трябва в кратък срок да се обърне за помощ към специалист по медицина на съня. Диагнозата „сънна апнея" се поставя в специализирани центрове, в които се извършва изследване на съня.

Тъй като пациентите обикновено не осъзнават симптомите на заболяването, често партньорът, респ. партньорката са тези, които ги водят на лекар.

Чрез изследването в специализиран център по медицина на съня се поставя диагноза не само по отношение на синдрома на сънната апнея, но и на редица други нарушения на съня като нарколепсия, синдром на „неспокойните крака" и др.

По време на изследването, което се нарича полисомнография (PSG), се записват сигнали от различни органи и системи, от различни функции на тялото, включително и видеозапис на съня. След диагностичната нощ резултатите се анализират и интерпретират от специалист по медицина на съня. 

Какво е лечението?

Лечението е елементарно и с бърз ефект. Разработени са различни методи. Най-ефективният от тях е нощната вентилация посредством назална маска. При това лечение, по време на сън, пациентът поставя на лицето си маска, която е свързана с апарат, подаващ  въздух с позитивно налягане. Благодарение на подавания въздушен поток към дихателните пътища, те остават отворени и така се  предотвратяват хъркането и дихателните паузи.

Пациенти с тежки нарушения получават облекчение още след първата нощ. Те трябва да ползват машината непрекъснато, за да бъдат без симптоми. Двама от трима пациенти със сънна апнея свикват с лечението още от първия ден. Само 15-20% от пациентите не могат да свикнат с приложеното лечение. При тях, с помощта на специалиста по медицина на съня, се прецизира и предлага алтернативен метод на лечение. Оперативни интервенции в областта на горните дихателни пътища се предприемат при единични пациенти след строга преценка на индикациите.

Споменахте за заспиването на волана. Какви други рискове крие сънната апнея, ако не бъде лекувана?

Ако човек страда години наред от синдрома на сънната апнея, често се наблюдават тежки здравословни нарушения.

Честите паузи на дишането през нощта водят до липса на кислород в кръвта и до натоварване на сърдечно-съдовата система. След години при пациенти с нарушения на дишането по време на сън се появяват високо кръвно налягане и други заболявания на сърдечно-съдовата система.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

6 Коментара

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

saprugat mi ima pristapi prez nykolko meseca.sabujda se bez vazdux.tova trae razlicho ne mnogo dalgo.kazva che mu se povdiga i tova e prichinata da ostane bez vazdux.sled izvestno vreme uspyva da si poeme dax i zapochva da se urigva.posle vsichko prikluchva.straxuvam se kokvo e tova.kade da potarsy pomo6.

moiyta saprug tazi ve4e prezno6ta kato4eli se zadu6ava6e no neznam ot kavoe rova stava po vreme na sun izvedni6po4na daka6liya se edno niyakoi go du6i asnogo se upla6ih no neznam kavo triyabva da se napravi i kade da hodiya v koiya bolnica na kardiolk li nezam ili pri kakuv lekar da se opitiya bih te limikazali ili pri nervolok li nz ve4enogo sam oburkana .6tesam blagodarna ako me pitite kavo da praviya i pi kakiv lekar da hodiya

Napravil sam pulni isledvania, imam mashimata,problem, vuzdyxa izliza ot maskata.Veroiatno problema idva ot sinyzita koito sam operiral,nekade otzad neshto zapyshva gurloto prez noshta. Moia za informacia i suvet

kakva e cenata na tazi dihatelna ma6ina?

Всичко това го имам как мога да отида във Варна на преглед. И какъв е реда за да стигна до изследване. МОЛЯ ПОМОГНЕТЕ МИ С ИНФОРМАЦИЯ!

Ако хъркате нощем, често ставате за да уринирате по време на сън, ако заспивате на бюрото си или по време на съвещания , лекции и т.н.,ако сте много уморен през деня ,ако имате ДИАБЕТ 2 тип, то вие страдате от сънна апнея. Изключителна зависимост има между сънна апнея и диабет2. Ако имате едното, то имате и другото заболяване.
За да не се излагате пред подчинените си, то веднага трябва да посетите лекаря си и да искате изследване целенасочено за обструктивна сънна апнея!
Ако не ви се умира тихо и спокойно по време на сън, то трябва да се лекувате. Лечението е просто и скъпо. Затова пък ще живеете.
Ако вече имате проблеми с кръвното, сърцето, бъбреците, диабета, напълняването - ВЕДНАГА СЕ ИЗСЛЕДВАЙТЕ ЗА СЪННА АПНЕЯ. Това може да се направи в София- Александровска болница-доц.Георгиев,д-р Мондешки, д-р Билюков. Може в Пловдив,Русе, вече и във Варна.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.16637 seconds