Новини и статии

Експерти искат пълна забрана на пушенето в американската армия

Публикувано в: Здравни новини, Превенция и хигиена 10 July 2009

300pxno_smokingsvg

Експерти на Пентагона по въпросите на здравеопазването ще настояват пред министъра на отбраната Робърт Гейтс да забрани тютюнопушенето в армия, пише в днешния си брой американския вестник "USA Today", цитиран от РИА "Новости".

Ръководителят на медицинската служба в Пентагона Джек Смит е заявил пред изданието, че проведеното от Института по медицина изследване показва рязък ръст на разходите на военното ведомство заради увеличаването на броя на пушачите сред военните. Според доклада на медиците, Пентагонът харчи ежегодно 846 милиона долара, а министерството по въпросите на ветераните - 6 милиарда долара - за лекуването на болести, които са причинени от тютюнопушенето. Сумата, изразходвана от министерството на отбраната, също така покрива загубите от намаляването на трудовата ефективност на военните, предизвикана от вредния навик. В документа се отбелязва, че след започването на войните в Афганистан и Ирак броят на пушачите сред военнослужещите рязко е нараснал, което потвърждава теорията за използването на тютюна като средство за премахване на стреса. Във връзка с това откритие медиците съветват висшето армейско командване да забрани пушенето на военните обекти, кораби и в салоните на военните самолети, да съкрати местата за продажба на цигари на територията на военните бази. "Всякакво използване на тютюн от хора във военна униформа трябва да бъде забранено", се казва в доклада. Експертите препоръчват постепенна борба с тютюнопушенето, която да обхване период от около 20 години. Крайният резултат трябва да бъде пълна забрана на вредния навик.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.12811 seconds