Новини и статии

Европейците пият мляко от 7500 години

Публикувано в: Любопитно 29 August 2009

Прясно мляко

Способността за преработване на прясно мляко от човешкия организъм е еволюирала в ранните земеделски общества в Централна Европа.

Досега се смяташе, че хората в по-северните райони първи са развили способността да храносмилат млякото, но ново британско проучване, публикувано в PLoS Computational Biology, показва, че генетичните промени са настъпили преди около 7500 години в зоната между централната част на Балканите и Централна Европа.

Хипотезата за възникването на първите „любители" на мляко в северната част на земното полукълбо произлиза от по-голямата им нужда от витамин Д, защото са изложени на по-малко слънчева светлина. Ранните европейци са претърпели малка генетична промяна, която им позволила да усвояват лактозата и да използват здравословните качества на прясното мляко, допълват учените.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.11875 seconds