Новини и статии

Грешките във фитнес залата

Публикувано в: Фитнес и тонус 17 May 2011

fitness_horz

Първото посещение на фитнес залата обикновено ни хвърля в паника. Колко килограма мога да вдигам? Трябва ли да тренирам на всички уреди, или трябва да подбера тези, предназначени за проблемните зони?

Да гадаем и да проявяваме самоинициатива не e добро решение. Първо, може да получим травма, и второ - при неправилно използване на уредите не се възползваме от техния максимален капацитет.

Фитнес уредите са изчислени така, че да повишат тонуса на мускулите, да понижат теглото и да активизират обмяната на веществата. Инструкторите твърдят, че тренажорите помагат при остеопороза, укрепват мускулатурата на жените след 25-годишна възраст, понижават риска от старчески диабет и предотвратяват развитието на артрит.

При фитнес тренировките е препоръчителна консултацията с инструктор, който ще ви научи как правилно да изпълнявате упражненията. Експертите ще ви предпазят и от десетте най-често допускани грешки от начинаещите.

1. Подценяване на упражненията за разгряване и разтягане на мускулите. Те понижават риска от травми и повишават ефективността на последващите упражнения. Преди да започнете със сериозните тренировки, използвайте за загрявка бягащата пътека и велотренажора - всеки по 5 минути. След това се заемете с разтягането на мускулите, които искате да тренирате.

2. Повдигане на излишно тегло. Тежестите могат да предизвикат пренапрягане на мускулите и травми. Започнете с най-малкото тегло. Ако изпълните с лекота 12 упражнения, преминете към следващото по-голямо тегло.

3. Повдигане на много малко тегло. Тренировките на минимално съпротивление не натоварват мускулната маса, не повишават метаболизма и не изгарят калории. Ако започвате с малки тежести и установите, че не се натоварвате достатъчно, трябва да ги увеличите. Когато ви стане трудно да изпълните 10 повторения, значи правилно сте избрали теглото.

4. Прекалено бързо изпълнение на упражненията. Ако бързате да изпълните упражненията, те няма да са ефективни. Посъветвайте се с инструктор с какво темпо да започнете програмата и с каква скорост да изпълнявате упражненията.

5. Незавършен цикъл на движенията. Обикновено това се случва, когато се опитвате да тренирате с големи тежести. При тези незавършени упражнения мускулите няма да са тренирани равномерно. За да изпълните докрай упражненията, преминете на по-малко тегло.

6. Трениране само на една група мускули. Това може да предизвика нарушения в баланса на мускулатурата и впоследствие да доведе до травми. Тренирайте всички групи мускули. Например, ако тренирате мускулите на корема, не забравяйте за гърба. Целта е цялостно укрепване и балансиране на мускулната маса.

7. Пиете течности след занятията, а не преди тях. Тялото, наситено с вода, се тренира с по-голяма ефективност. Преди тренировка изпийте чаша вода, след това по средата на занятията отново и след тях пак.

8. Обличате много дебели дрехи. Навярно си мислите, че колкото повече се потите, толкова повече калории изгаряте или ако тренирате с тесен екип, свивате фигурата си. Всичко това е напразно, защото си причинявате само допълнителен дискомфорт. Най-добре е да тренирате с леки и удобни дрехи като фланелка, шорти или клин.

9. Занимания на гладен стомах. Упражненията във фитнес залата изискват енергия, а за нея е нужно хранене. Тридесет минути преди тренировка трябва да хапнете нещо леко като ябълка, банан, мляко.

10. Тренировки със слушалки в ушите и плейър. Музиката отвлича вниманието от броенето и повтарянето на упражненията и вие не се вслушвате в тялото си. По-добре е да се съсредоточите не върху музиката, а върху конкретните упражнения, които ви е дал инструкторът.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.07954 seconds