Новини и статии

Какво трябва да знаем за пневмонията?

Публикувано в: Превенция и хигиена 29 January 2010

135287main_full

Пневмонията е възпалително заболяване на белите дробове, при което се засягат алвеолите - най-малката функционална единица на дихателната система, в която се осъществява приемът на кислород в кръвта, или тъканта, която заобикаля алвеолите. Често са засегнати и двете части. Това възпаление може да е вирусно, бактериално или гъбично, както и от хламидии - микроорганизми, заемащи междинно място между вирусите и бактериите. Причина за заболяването може да е вдъхването на чужди тела, на стомашно съдържимо или на различни токсични газове. Пневмониите нарушават дихателния процес, поради което страдат всички органи и тъкани в организма. Тежките пневмонии са животозастрашаващи състояния.

Предразполагащите фактори

Намален имунитет в следствие на други тежки или хронични заболявания,  детска или старческа възраст, неадекватно хранене, преохлаждане на организма, злоупотреба с цигари и алкохол, някои професии - селскостопански работници, служители във вредни производства и др.

Признаците

При грипните пневмонии се наблюдават втрисане, висока температура и болки по цялото тяло и кашлица със или без отделяне на секрет. Докато някои други пневмонии са много коварни - с ниска, субфебрилна температура под 38 градуса, и то следобед, към 16-17 часа. Оплакванията понякога не са много тежки - обилно изпотяване, неспокойствие, бодежи в гърдите, суха продължителна дразнеща кашлица, която понякога протича като пристъпи от астма. Продължават с дни и месеци и най-често това състояние се бърка с туберкулозата, която протича по същия начин.

Диагнозата

Чрез лекарски преглед, рентгеново изследване (някои пневмонии са „неми" - не дават изменения, които да се чуят със слушалка), кръвни тестове, микробиологично изследване на откашляните секрети и газов анализ.

Усложненията

При ненавременно или неадекватно лечение може да се стигне до тежка дихателна недостатъчност, възпаление на други органи или на кръвта (сепсис), токсични сърдечни увреждания, бъбречна или чернодробна недостатъчност.

Лечението

Общите мерки включват рехидратация на организма чрез вливания, мерки за поддържане на сърдечната дейност, подаване допълнително на кислород, средства против температурата, болките и кашлицата. Специфичното лечение на инфекциозните пневмонии е с противомикробни средства - антибиотик или комбинация от няколко препарата според резултатите от микробиологичното изследване на секретите (храчка). Често се налага приложението на венозни антибиотици, а при по-леки пневмонии може да се дават перорални препарати.

Предпазването

Укрепване и закаляване на организма; здравословно хранене; ваксини срещу най-често срещаните инфекциозни причинители (напр. пневмококова ваксина); адекватно ранно противовирусно лечение на грипа (ремантадин и др.); посещение при лекар и снимка на белия дроб при съмнителни признаци.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.01928 seconds