Новини и статии

Очила или лещи

Публикувано в: Красота и естетика, Любопитно 23 July 2009

Контактни лещи

Късогледството или миопията е лидер в класацията на проблемите със зрението. При това заболяване човек престава да разграничава ясно обекти на далечни разстояния и трябва да се взира или да приближава текста близо до очите си. При това очите се напрягат, уморяват се, което допълнително увеличава диоптрите. Очилата са най-старият и най-разпространен начин за коригиране на зрението при късогледство. Всеки знае, че при слабо изявено късогледство (до -3,0 диоптъра) очилата не се предписват за постоянно ползване. Те се използват само когато е необходимо, тъй като отслабват очните мускули, а това задълбочава проблема с късогледството.

Когато късогледството надвиши 3.0 диоптъра, очилата се назначават за постоянна употреба, защото зрението е намалено до точката, когато те вече са неизбежни.

При силно изразено късогледство (по-голямо от 6,0 диоптъра) лекарите предписват лещи, които не коригират напълно зрението, а постигат така наречената корекция на преносимостта, т.е. такава, която пациентът може да понесе. По този начин човек не може да вижда 100%. Непоносимостта на пълната корекция при късогледството е свързана с много причини, но основната от тях е значителното смаляване на изображението от стъклените лещи.

Трудно е да се свикне с очилата и при късогледство, комбинирано с астигматизъм (това е отклонение на формата на роговицата от сфера към елипса). В този случай се предписват комплексни очила с цилиндрични лещи. Сериозен проблем е и корекцията на анизометропията (различна оптична сила на двете очи) с помощта на очила. Непоносимостта на пълната корекция в този случай е свързана с образуването на различни по размер изображения в ретината, които мозъкът не може да слее в едно цяло. Човешкият мозък сам се бори с този дефект, отклонявайки засегнатото око встрани, като по този начин се развива страбизъм или намаляване на зрителната острота на едното око (т. нар. мързеливо око или амблиопия). Тази ситуация води до проблеми, които изискват продължително лечение за възстановяване на зрението.

Лениво око се развива също и при най-малките деца в предучилищна възраст, след непълна корекция на силно развито късогледство. Зрението в този случай не се възстановява, а успехът от лечението е толкова по-добър, колкото по-рано се предпише пълна корекция.

Кога е неизбежно поставянето на лещи

Повечето от тези проблеми успешно се решават от контактните лещи. При това те не изключват възможността за използване на очила като допълнително средство за корекция на зрението.
Контактните лещи, за разлика от очилата, се поставят директно на повърхността на очната ябълка и са отделени от предната повърхност на окото само от слой сълзи. Благодарение на структурата на материала, от който са изработени и който е много сходен със състава на сълзите и роговицата, лещите образуват единна оптична система с окото. В тази система очните мускули работят както при здравите очи и по този начин се тренира слабата акомодация, която е една от причините за развитието на късогледството. По този начин контактните лещи са не само средство за коригиране на зрението, но и начин за лечение.

Като средство за коригиране, контактните лещи имат няколко съществени предимства пред очилата:

  • Очите понасят лесно всяка сила на контактните лещи, т.е. възможно и допустимо е пълното или почти напълното отстраняване на всяка степен на късогледство. Най-високата регистрирана степен на късогледство е с 35,0 диоптъра. При този пациент зрението с очилата е достигнало 50% от нормата, а с контактните лещи - 2%. Причина за непълното зрение след поставянето на контактните лещи е било повредената ретина.
  • Контактните лещи смаляват изображението значително по-малко от очилата, затова с контактните лещи предметите са винаги по-големи.
  • При наличието на различна степен на късогледство при двете очи е по-малка разликата между двете изображения на ретината. Доброто е, че двете очи могат напълно да се коригират, за да се постигне пълен обем на зрението, успешно да се излекуват амблиопията и страбизмът, а при навременната корекция да се предотврати развитието им.
  • С лещите, за разлика от очилата, полезрението е по-широко, постигат се по-голяма острота, контраст и обемност на изображенията. Пациенти с ниско и средно късогледство, с помощта на контактните лещи постигат много по-високо качество на живот в сравнение с тези, които носят очила.
  • При астигматизъм се използват специални лещи, които осигуряват по-висока зрителна острота и поносимост в сравнение с очилата.
  • Днес на хората, страдащи от късогледство се предлагат и лещи, които променят цвета на очите. Те просто подобряват настроението. А пред доброто настроение и болестта отстъпва.

Какво не знаем за лещите

Ако контактните лещи са толкова добри, това означава ли, че всички проблеми са решени, и търсенето на нови материали е приключило?

Разбира се, че не. През последните години на пазара се появиха нови разработки в областта на контактната корекция. Съвременните контактни лещи по-лесно се подбират, те са с по-добра поносимост. Но всичко това е довело до проявата на излишна смелост от страна на лекари и пациенти. Понякога лещите се купуват в оптиките и интернет магазините без каквато и да била селекция. Това е вредно и опасно.

Какво трябва да се направи, за да се избегнат възможните усложнения?

Формата на лещата, видът є, оптичната мощност, параметрите на материала, средствата за грижи винаги трябва да бъдат избрани индивидуално от специалист, след задължително посещение в кабинета за контактна корекция на зрението.

Изисква се спазване на правилата за използване на контактните лещи. Това преди всичко са изискванията за хигиена и правилно лечение. При появата на дискомфорт, зачервяване на очите, каквато и да е болка или стрес, трябва да отидете при лекаря, който ви е предписал лещите. При липсата на оплаквания трябва да провеждате контролни прегледи най-малко два пъти в годината. Ние препоръчваме използването на съвременни лещи, а не на лещи от старото поколение. Новите силиконхидрогелови лещи пропускат достатъчно кислород до окото.

А лещите за краткосрочно ползване или еднодневните позволяват да се избегне отлагането по повърхността на лещата на продукти, вследствие обмяната на сълзите. Съвременните лещи решават един от основните проблеми на офталмологията, който се смята за болестта на века, т. нар. синдром на сухото око. Причините за появата му са много: климатиците и лошата среда с прах и дим във въздуха, компютърът (когато работи на компютъра, човек мига 4 пъти по-малко). Това са и различните операции на очите, очните капки... включително и контактните лещи.

Специалистите съветват

Спазвайте правилата за хигиена. Не забравяйте, че очите се нуждаят от почивка и добри условия на труд. Опитайте се да посещавате редовно офталмолога си, да преглеждате очните си дъна, за да се идентифицират асимптоматични пукнатини и налепи и да се проведе навреме лазерна коагулация. При това е полезно да се знае, че лазерната коагулация трябва да бъде минимална и щадяща. Да не се предприема по-масивна "профилактична" лазерна коагулация, която не само че е неефикасна, но не е и безопасна.

При избора на вида на корекцията не забравяйте, че това е вашият избор - лекарят само може да ви помогне да го направите. Моля, проявете здравна грамотност, преди да вземете решение. Внимателно се запознайте с всички предимства и недостатъци на всеки метод, който ви се предлага. Избирайки един или друг метод на корекция, спазвайте стриктно препоръките и ходете редовно на профилактични прегледи.

Други начини за коригиране на зрението

Един от най-широко препоръчваните методи днес е лазерната корекция на зрението. Тя си има своите предимства и недостатъци, развива се и се усъвършенства, както и контактната корекция на зрението. Въпреки това операцията си е операция. Резултатът от прилагането й невинаги е напълно предсказуем и, най-важното, няма връщане назад към това състояние на окото, което е било преди операцията. Освен това имайте предвид, че променянето формата на роговицата, дори и с най-напредналите методи, все още не може да постигне такава гладкост на повърхността на окото, като тази, която е създадена от природата. Следователно, дори при постигане на 100% възстановяване на зрението, качеството на изображението почти винаги страда - получава се остатъчно раздвояване и многоконтурност на предметите, кръгове на разсейване на светлината около източника є (през нощта се сливат в едно голямо петно светлините от фаровете на автомобилите по пътя). Ефектът на операцията се изчислява по специална програма, но очите винаги внасят свои корекции и затова след операцията може да се наложи да се използват очила или контактни лещи. А има и случаи, когато нито едното, нито другото помага. Накратко, решавайки се на операция, пациентът трябва да бъде наясно с всички съществуващи рискове.

Днес има и други възможности, които позволяват на хората, страдащи от късогледство, да се събуждат сутрин с добро зрение. Първо, това са контактни лещи, които не се свалят през нощта. Въпреки това по-голямата част от специалистите не препоръчват такъв режим, поради повишения риск от тежки усложнения.

Има и специални лещи, които оказват натиск върху роговицата и променят формата ѝ по време на сън. Ефектът от такова въздействие е временен (след като се свалят лещите, късогледството се появява отново), а рискът от усложнения е налице и употребата им не е много оправдана. Но, за разлика от хирургичната корекция, в този случай е възможно да се върнете назад, към предишното си състояние.

Източник: Блиц

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.18227 seconds