Новини и статии

Растителни храни срещу рак на дебелото черво

Публикувано в: Хранене и диети 23 November 2009

Вино и плодове срещу рак на дебелото черво

Холандски учени са установили, че консумирането на плодове, зеленчуци, чай и червено вино, намалява риска от рак на дебелото черво при мъжете с наднормени килограми и жените с нормално тегло, съобщи Ройтерс. Растителната храна е богата на флавоноиди, които си взаимодействат с раковите процеси.

Проучването, публикувано в International Journal of Cancer, проследява приема на флавоноиди при 120 852 доброволци на възраст между 55 и 69 години. Участниците са попълнили въпросник за хранителните си навици. 1444 мъже и 1041 жени (от изследваните) са развили рак на дебелото черво или на ректума. Резултатите показват, че веществата в растителната храна не оказват голям ефект върху конкретния риск от рак, но е забелязано положително влияние при мъжете с наднормено тегло и жените с нормални килограми.

Приемът на катехини, които се откриват в гроздето, чая, червеното вино, черния шоколад и др., оказват най-голям ефект. 

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.24464 seconds