Новини и статии

Уморителните тренировки са вреден навик сравним с наркоманията

Публикувано в: Фитнес и тонус, Превенция и хигиена 20 August 2009

Тренировка на пътека

Общо признато е, че редовната гимнастика е полезна за здравето, но не си струва прекалено да се напрягаме физически, увличайки се по спорта. Медиците предупреждават, че тренировките до изнемогване могат да се превърнат в своеобразен наркотик и да причинят много здравословни проблеми.

Учените се наблюдавали мишки в течение на няколко седмици, които са прекарвали почти целия ден, въртейки колело. Те са установили, че мишките развиват поведенчески отклонения, сходни с поведението на наркомана, който не може да се откаже от наркотиците, или с поведението на болния от анорексия, който се стреми по всякакъв начин да свали "излишните" килограми. В резултат животните не са можели да прекратят бягането и са губили значително количество маса от своето тяло. За любителите на спорта и изморителните тренировки физическото натоварване също може да се превърне в своеобразен наркотик, твърдят изследователи от Университета Тъфтс. Те подчертават, че умереността е ключова във всички области на нашия живот от храненето до физическата дейност. По думите им, физическите упражнения, както и наркотичните вещества, водят до освобождаването на невромедиатори в мозъка, включително ендорфин и допамин, отговарящи за чувството за възнаграждение. По този начин физическата тренировка влияе директно върху работата на невроните в нашия мозък и може да доведе до негативни последици за организма.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

1 Коментар

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Да вегетираш и да затлъстяваш пред телевизора е много по-здравословно.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.11564 seconds