Новини и статии

Ядките са здравословна храна

Публикувано в: Хранене и диети 24 August 2009

iadki_zdrave_zdravoslovno

Ядките съдържат фибри, белтъчини, протеини, витамини и минерали, което ги прави изключително здравословна храна. Предимство е и високо съдържание на ненаситени мастни киселини. Количеството на аминокиселините в ядковите плодове се доближава до белтъчния състав на млякото.

 Микроелементи, които най-често се срещат в ядките, са калий, магнезий, фосфор и витамини Е, С и от групата В.
 Полезните им съставки прават ядките част от балансираната диета. Те спомагат за укрепване на костите,  при проблеми със сърцето и зрението. Ядките се препоръчват и в умерени количестава при бременни и кърмачки.

За здраво сърце

Причините за сърдечно-съдовите заболявания са многообразни. Рискови фактори като повишено кръвно налягане и високите нива на холестерол могат да бъдат редуцирани чрез спазване на здравословна диета и повишена физическа активност. 80-90 % от мазнините в ядките са ненаситени мастни киселини, които намаляват риска от болести на сърцето и кръвоносната система.

Проучване направено от European Prospective Investigation into Cancer (EPIC) сред 400 хил. европейци е установило, че консумацията на 60 грама ядки всяка седмица намалява риска от исхемична болест на сърцето с 11%.

Диабет

Ядките имат нисък гликемичен индекс. Гликемичният индекс показва скоростта, с която захарта се синтезира от храната.  Продукти с ниски стойности на гликемичния индекс осигуряват бавно покачване на нивата на глюкоза в кръвта, последвано от бавно понижаване. Тялото реагира на високо ниво на глюкоза, като произвежда хормона инсулин. Поради това честото консумиране на продукти с нисък гликемичен индекс води до стабилизиране на нивата на захарта в кръвта.

Проучване на Harvard School of Public Health сред близо 84 хил. жени показва, че рискът от заболяване от диабет тип-2 сред жените, които консумират 28 грама ядки пет пъти в седмицата, намалява с 27%.

Отслабване

Витамините подпомагат метаболизма, като по този начин допринасят за доброто здраве, репродуктивността, растежа и поддържането на добро физическо състояние.
Професорът от Harvard School of Public Health Уолтър Уилет е разработил хранителна пирамида, която онагледява спазването на балансирана диета.
 Според проф. Уилет, повечето диети забраняват консумирането на всякакви мазнини, което е погрешно. Наситените мазнини и транс мазнините трябва да бъдат избягвани, но тялото се нуждае от ненаситени мазнини. Те спомагат за разграждането и усвояването на витамини и минерали.

Според пирамидата на проф. Уилет, ядките заемат специално място заедно с бобените растения. Главната причина е тяхното съдържание на протеини и ненаситени мазнини.
 
Кърмене

Здравословното хранене на кърмещата жена е от изключителна важност за майката и детето. Съветите към кърмачките са да спазват принципите на балансирано здравословно хранене, което включва и повишена консумация на белтъчни храни като яйца, риба, ядки и млечни продукти. Освен това богатството на микроелементи прави ядките необходима храна за укрепване на костите и зъбите.

Ядки за добро зрение

Изследване, проведено в университета в Сидни, показва, че храните, съдържащи мастни киселини Омега-3, намаляват риска от загуба на зрението при възрастни хора. Експертите са установили, че консумацията на риба и ядки ще спомогне за предотвратяване натрупването на атеросклеротични плаки в артериите. Също така ще се намали възпалението, образуването на кръвоносни съдове и свързаното с кислорода увреждане на клетки в ретината.


Срещу атеросклероза

При правилно дозиране са подходящи и за болните от сърдечно-съдови увреждания, защото подобряват обмяната на веществата, укрепват сърдечния мускул и стените на кръвоносните съдове, увеличават количеството на отделяната урина, стабилизират липидната обмяна. Всичко това забавя развитието на атеросклерозата.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.07840 seconds