Новини и статии

Ядките заместват месото

Публикувано в: Хранене и диети 5 June 2009

ядки

Феновете на постите у нас се увеличават с всяка година. Не е ясно каква е причината - дали защото българите стават по-религиозни, или просто защото намират добър повод да пречистят организма си. Така или иначе тази седмица хиляди хора започнаха великденските пости. Те са най-тежките в църковния ни календар, защото са най-дълги. Краят им ще дойде чак на 19 април. Ако искате да сте в добър тонус по това време обаче, е важно да подбирате добре постното си меню.

От здравословна гледна точка постите могат да се определят като вегетарианска диета. При умерения им вид човек трябва да спре месото, млякото, яйцата и техните производни. Така на практика той изхвърля от менюто си мазнините и белтъчините от животински произход. За сметка на това увеличава приема на тези от растителен и въглехидратите. До голяма степен този процес е полезен, тъй като мазните меса, които обикновено се ядат у нас, водят до редица заболявания. Те увеличават съдържанието на холестерол в кръвта, запушват артериите в човешкото тяло и причиняват атеросклероза, рак, затлъстяване или високо кръвно. Последните две пък са в основата на още стотици болести като инфаркт, инсулт, диабет.

Постите обаче могат да станат и вредни, ако човек не умее да подбере правилно менюто си. Най-важно е да се компенсира намаляването на белтъчните. За тази цел трябва да наблегнете на бобовите храни. В тях влизат фасулът, лещата, баклата, грахът, соята, нахутът. Те са много богати на белтъци и скорбяла, на витамини от група В и Е, на калий, фосфор, магнезий и желязо. Хората със стомашно-чревни заболявания обаче трябва да ги избягват, защото съдържат целулоза, която причинява газове. Те могат да прибягнат до зърнените храни. В тях влизат житото, царевицата, оризът и овесът. Важно е да знаете, че в тях отсъстват някои незаменими аминокиселини като лизин, триптофан, метионин. По-богата на полезни вещества е пълнозърнестата форма на тези храни, а не брашното. Картофите също не са за подценяване при постите. Те са богат източник на калий, фосфор, калций, желязо, мед, манган, кобалт, йод. Пролетните картофи съдържат значително количество витамини С, В1, РР, К.

Най-ценни в постите обаче са ядките - орехи, фъстъци, лешници, бадеми, кашу. 65 грама от тях доставят толкова белтъчини, колкото 30 грама постно месо като пилешкото. Ядките съдържат и доста витамини като фолиева киселина, ниацин, В6 и Е. Освен това в тях има магнезий, мед, цинк, селен, фосфор и калий. Те са богати и на изключително полезните ненаситени мастни киселини. Намаляват нивото на холестерола.

Плодовете и зеленчуците също са изключително важни по време на постите. Освен витамини и влакнини те набавят и полезни минерали, които са намалели заради липсата на месо и мпяко. В спанака, копривата, лапада, зеления лук и чесъна се съдържа много калий. Той пък помага за усвояването на калция от организма. Желязо се намира в изобилие и в сушените кайсии и сливи, стафидите, шипките, дори в какаото. Плодовете са полезни и за заздравяването на костите заради алкализиращия им ефект. Много важно е да се възползвате и от възможността да ядете риба по време на постите. В нея има много мазнини, но те са специални и са полезни за организма. Това са така наречените омега-3 мазнини. Специалистите смятат, че те намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания. Рибата съдържа и всички белтъци, които се намират в месото, като витамините А, Д, Е, В1, В2, В12.

Източник: Standart News

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.15009 seconds