Новини и статии

Затлъстяването може да доведе до измения в структурата на сърцето

Публикувано в: Здравни новини Автор: Medicine.BG 10 November 2009

Затлъстяването е вредно за сърцето

Ново проучване показва, че наднорменото тегло е рисков фактор за уголемяване на лявото предсърдие (УЛП), което увеличва опасността от предсърдно мъждене, сърдечен удар и смърт. Предсърдното мъждене е най-разпространеният вид аритмия.

Изследователите са анализирали данни от 1 212 мъже и жени, на възраст от 25 до 74 години в Германия. Тези данни са били събирани от наблюдение в продължение на 10 години. Авторите на проучването стигат до заключение, че наднорменото тегло и високото кръвно налягане, водят до структурни и функционални сърдечни изменения и могат да доведат до уголемяване на лявото предсърдие.

10% от участниците в десет годишното изследване са развили УЛП, като от тях преобладаващ е броят на хората, страдащи от затлъстяване – 31.6%.

Откритията, публикувани в броя от 17.11 на Изданието на Американския колеж по кардиология, също потвърждават връзката между наднорменото тегло и уголеменото ляво предсърдие, както се съобщава и в предходното проучване. Някои от тези проучвания разкриват, че повишеното телесно тегло може да повлияе на размера на лявото предсърдие в ранна възраст, което прави младите хора с наднормено тегло предразположени към сърдечни проблеми в бъдеще.

Авторите на проучването твърдят, че ранното диагностициране на проблема и навременно взетите мерки, особено при по-младите затлъстели пациенти, са жизнено важни за предотвратяване преждевременни промени, предизвикани от УЛП, а именно промени в размера, формата и функцията на сърцето.

За съжаление, изследователите не отбелязват доколко нормализирането на теглото или умереното сваляне на килограми, могат да възпрепятстват или нормализират измененията в сърдечната структура. Необходими са допълнителни проучвания.

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.22519 seconds