Болести

Хипертония

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 10 April 2010

Диагноза

Диагнозата хипертония се поставя чрез измерване на кръвното налягане. Ако стойностите са високи е необходимо неколкократно измерване през интервал от няколко дни, за да е сигурно, че измерените стойности са точни и не са резултат на временно състояние на организма.

Ако кръвното налягане е 140/90 mmHg или по-високо и се задържа такова за по-дълъг прериод от време, се поставя диагнозата високо кръвно налягане. При диабет и хронични бъбречни заболявания, за високо се счита кръвно налягане със стойности от 130/80 mmHg и нагоре.

При деца нивата на допустими стойности на кръвното налягане са различни от тези при възрастни (виж Диагностика на високото кръвно налягане при деца и тинейджъри).

Как се измерва кръвното налягане?

Измерването на кръвно налягане е лесно и безболезнено.

За да се подготвите за теста:

  • Не пийте кафе и не пушете цигари в продължение на 30 минути преди измерването. В противен случай отчетените стойности може да са по-високи.
  • Посетете тоалетната - пълния пикочен мехур можа да промени стойностите на измереното кръвно налягане.
  • Стойте в покой минимум 5 минути преди измерването - движението може да предизвика кратковременно повишаване на кръвното налягане.

Измерването на кръвното налягане се извършва посредством манометър, стетоскоп (или електронен сензор) и надуваем маншет, в легнало или седнало положение.

Диагностика на високото кръвно налягане при деца и тинейджъри

Измерването на кръвното налягане при деца и тинейджъри се извършва по същия начин както и при възрастни.

Рутинните проверки при деца трябва да започнат около 3-годишна възраст.

Кръвното налягане нормално се повишава с напредване на годините и увеличаване на телесното тегло. Новородените имат много по-ниски стойности на кръвно налягане, които с израстването на детето се повишават и в тинейджърска възраст са близки до тези на възрастните.

Високо кръвно налягане

Хипертонията трябва да се лекува. Необходимо е и периодично измерване на кръвното налягане, за да се проследи как се повлиява от изписаните лекарства. Ако измерените стойности са в допустимите граници, това означава че лечението е ефективно и приема на предписаните лекарства трябва да продължи в назначените дози. Периодичното измерване на кръвното налягане е важно за добрия контрол хипертонията.

Колкото по-рано бъде поставена правилната диагноза, толкова по-малък е рискът за развите на усложнения като сърдечен удар, инсулт и бъбречна недостатъчност.

Продължи да четеш за Хипертония на следващата страница.

Page generation time: 0.04719 seconds