Болести

Хипертония

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 10 April 2010

Лечение на високото кръвно налягане

Как се лекува високото кръвно налягане?

Хипертонията се лекува с промени в начина на живот и лекарства.

Лечението на високото кръвно налягане обикновено продължава през целия живот. Затова е необходимо придържане към плана за лечение, благодарение на който може да се предотврати или забави развитието на редица усложнения, както и да се води активен живот.

Цели на лечението

При възрастни с хипертония лечението има за цел понижаване на кръвното налягане под стойности 140/90 mmHg. При болни от диабет и хронични бъбречни заболявания, целта е да се постигне и поддържа кръвно налягане под 130/80 mmHg.

Промени в начина на живот

Здравословните навици помагат за контрола на високото кръвно налягане. Такива са:

  • Спазване на здравословна диета
  • Достатъчна физическа активност
  • Поддържане на здравословно тегло
  • Отказ от тютюнопушене
  • Намаляване на стреса

Максимален резултат се получава при спазване на всички от горепосочените препоръки, но промяната в начина на живот не е лесна задача. Започнете с една промяна в начина на живот и постепенно преминете към следващите.

Важно е да се знае, че поддържането на кръвното налягане в допустими граници зависи както от редовното приемане на предписаните лекарства, така и от воденото на здравословен начин на живот.

Следване на план за здравословно хранене

При болни от хипертония е необходим план за хранене, който се фокусира върху консумацията на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, както и други храни, които са полезни за сърцето и съдържат по-ниско количество сол.

Този хранителен план е с ниско съдържание на мазнини и холестерол. Той също трябва да съчерава храни без съдържание на мазнини и да набляга на нискомаслено мляко и млечни продукти, риба, домашни птици и ядки. Препоръчителна е по-рядката консумация на червено месо (дори и крехко червено месо), сладкиши, захар и напитки, съдържащи захар. Диетата е необходимо да е богата на хранителни вещества, протеини и фибри.

Необходимо е да се намали консумацията на сол както и на храни, които я съдържат. Това означава избор на безсолни храни, както и на храни без подправки. Допустимото количество на консумация е максимум 1 чаена лъжичка сол на ден.

Желателно е да се намали или напълно да се ограничи употребата на алкохолни напитки. Консумацията на алкохол води до повишаване на кръвното налягане. Мъжете е желателно да не приемат повече от две алкохолни напитки на ден, а жените максимум една.

Физическа активност

Редовните физически упражнения могат да намалят стойностите на кръвното налягане, а също така и да намалят риска от други здравословни проблеми.

Необходима е консултация с лекар, който да препоръча програма за физически упражнения. Ако в началото тя се окаже трудна за организма, е възможно отделните упражнения да се извършват през кратки 10-минутни почивки.

Но във всички случаи е желателна ежедневна, най-малко 30 минутна, физическа дейност с умерена интензивност. Това са разходки на открито, танци, боулинг, колоездене, работа в градината и почистване на къщата.

След съвет с лекаря, може да се премине и към по-интензивни занимания като бягане, плуване и др.

Поддържане на здравословно тегло

Поддържането на здравословно тегло, както помага кръвното налягане да се поддържа в допустими граници, така и намалява риска от допълнителни здравословни проблеми.

Ако сте с наднормено тегло или страдате от затлъстяване, е желателно да намалите теглото си от 7 до 10% през първата година от лечението с цел понижаване на риска от здравословни проблеми свързани с хипертонията. През следващата година трябва да продължите да отслабвате, за да постигнете индекс на телесна маса под 25.

Индексът на телесна маса съпоставя килограмите с височината и дава оценка за количеството мазнини в тялото.

При индекс между 25 и 29, пациентът е с наднормено тегло, а при индекс над 30 вече се говори за наличие на затлъстяване.

За поддържане на кръвното налягане под контрол е необходимо индексът на телесна маса да е под 25.

Отказ от тютюнопушене

Тютюнопушенето може да увреди кръвоносните съдове и повишава риска от хипертония. Може също и да задълбочи здравословните проблеми свързани с високото кръвно налягане. Поради това е желателен отказ от цигарите, с цел по-добри резутати при лечение.

Контрол на стреса

Стреса влияе пагубно върху емоционалното и физическото здраве.

Слушането на музика, физическата активност, медитацията или просто заниманието с нещо приятно помагат за справянето със стреса.

Медикаментозно лечение на хипертонията

Днес фармацевтичните компании предлагат голям избор от медикаменти за контрол на артериалното налягане. Повечето от тях нямат или имат незначителни странични ефекти.

При наличието на такива, във всеки конкретен случай, е необходима среща с лекуващия лекар.

За понижаване на кръвното налягане, някои от лекарствата премахват излишните течности и соли от организма, други забавят сърдечната дейност и разширяват кръвоносните съдове. Поради тази причина, често е препоръчителна комбинацията от два или повече медикамента.

Диуретиците увеличават отделянето на урина и намаляват съдържанието на течности в организма, като помагат на бъбреците да отделят излишната вода и сол. Това води до понижаване на кръвното налягане.

Те често се използват в комбинация с други лекарства, а понякога са съставна част на даден медикамент.

Бета-блокерите забавят сърдечния ритъм. Сърцето изпомпва по-малко кръв през кръвоносните съдове и кръвното налягане се понижава.

АСЕ инхибиторите възпрепятстват производството на  хормон, наречен ангиотензин II в тялото. Този хормон обикновено води до стесняване на кръвоносните съдове. АСЕ инхибиторите предотвратяват това стесняване и с това помагат за понижаване на кръвното.

Ангиотензин II рецепторни блокери са сравнително по-нови медикаменти, които блокират местата за свързване на ангиотензин II. В резултат на това кръвоносните съдове се отпускат и разширяват и кръвното налягане се понижава.

Блокерите на калциевите канали намаляват навлизането на калций в мускулните клетки на сърцето и кръвоносните съдове. Това отпуска кръвоносните съдове и забавя сърдечната честота.

Алфа блокерите намаляват нервните импулси, които свиват кръвоносните съдове. Това позволява на кръвта да се движи по-свободно, което води до понижаване на кръвното налягане.

  • Инхибитори на нервната система

Инхибиторите на нервната система увеличават нервните импулси от мозъка, които разширяват кръвоносните и кръвното налягане се понижава.

Вазодилататорите отпускат мускулите на стените на кръвоносните съдове, което също спомага за понижаване на кръвното.

Лечение на Деца и Тинейджъри

Ако причината за високото кръвно налягане при децата и тийнейджърите е известна, подходящото лечение често решава проблема. Ако обаче няма причина за появата на заболяването, първо и най-важно е да се промени начина на живот към по-здравословен и пълноценен, което всъщност се отнася и за възрастните. Едва след това, ако не се наблюдава подобряване в състоянието, на децата и тийнейджърите се предписват подходящи лекарства. Изброените по-горе се прилагат и при тях, разбира се в определана за възрастта им доза.

Продължи да четеш за Хипертония на следващата страница.

Page generation time: 0.07071 seconds