Болести

Хипертония

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 10 April 2010

Причини

С напредването на възрастта се наблюдава увеличаване на стойностите на кръвното налягане, освен ако не се вземат мерки за предотвратяването или контролирането им.

Хроничните бъбречни заболявания, заболяванията на щитовидната жлеза, както и сънната апнея, могат доведат до покачване на на кръвното налягане.

Определени лекарства, като например медикаменти за лечение на астма (напр. кортикостероиди) както и медикаменти за облекчаване на симптомите при настинка, също могат да повишат кръвното налягане.

При някои жени, кръвното налягане може да се повиши при прием на противозачатъчни, по време на бременност или ако са на хормон-заместителна терапия.

Жени, приемащи противозачатъчни таблетки обикновено имат слабо нарастване на систолното и диастолното кръвно налягане. При приемане на хормони за намаляване на симптомите на менопаузата можа да се увеличи систоличното кръвно налягане. Ако вече имате високо кръвно налягане и искате да използвате подобни лекарства, говорете с Вашия лекар, за това колко често трябва да се проверява кръвното налягане, както и за контрола, който е необходим по време на приема им.

Високото кръвно налягане при деца под 10 годишна възраст обикновено крие друго заболяване, като например бъбречно. Отстраняването му може да реши и проблема с кръвното налягане.

Наличието на по-високи стойности на кръвното налягане при деца над 10 години, говори за вероятна първична, есенциална хипертония, причината за която е неизвестна.

Продължи да четеш за Хипертония на следващата страница.

Page generation time: 0.04613 seconds