Новини и статии

Честит ден на шоколада!

Публикувано в: Любопитно 7 July 2010

cheren_shokolad_4

На 7 юли се отбелязва Европейският ден на шоколада. На тази дата през 1550 г. е доставена първата партида шоколад от Южна Америка за Испания. Исторически сведения обаче показват, че завоевателите по-рано са донесли какаовите зърна на Стария континент.

Най-новите научни изследвания потвърждават ползата на шоколада за здравето, особено тази на тъмния шоколад. Шоколадът съдържа вещества, известни като флаваноли. Те разширяват кръвоносните съдове, улесняват преминаването на кръвта през тях и понижават налягането, както и намаляват риска от инфаркт и инсулт.

Според австралийски учени едно парче шоколад на ден има същия ефект върху кръвното налягане като половин час тренировки. Китайски специалисти също са достигнали до извода, че шоколадът в малки количества понижава нивата на "лошия" холестерол. Данните от скорошно проучване показват, че жените предпочитат шоколада пред секса, виното и марковата козметика.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

2 Коментара

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Приемайте шоколад само Стара планина !

Шоколада съдържащ какао е незабранен наркотик!!! От него търговците печелят много! Но е вреден за консуматорите, тъй като вдига и кръвното и холестерола, причинява подагра, както и кафето!! Особено опасен е черният шоколад понеже предизвиква бързо пристрастяване, а после няма отказване!! В българския шакалад обаче рядко има какао, обикновено го заместват с богато на кофеин отработено кафе от кафе-машините, или просто с евтини химикали - синтетични боя, аромат, пълнител и подсладител, което директно унищожава черния дроб и панкреаса!...

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.21363 seconds