Новини и статии

Лятото носи алергии към храната

Публикувано в: Здравни новини 5 June 2009

Колкото по-зрели са плодовете и зеленчуците, толкова са по-опасни

С идването на лятото изобилието от плодове и зеленчуци става все по-голямо. Все повече хората наблягат на салатите и ароматните подправки. Всички те обаче вместо полезни могат да се окажат вредни за здравето ни. Причината е, че немалко хора са алергични към някои от тях.

Целината и кивито са най-честите причинители на алергични реакции сред подправките и плодовете. При целината по-опасни са корените, отколкото листата й. Обикновено те причиняват дискомфорт в устата на човек. Реакцията протича различно у всеки. При някои хора тя може изобщо да не се забележи, други стигат до анафлилактичен шок. При него лицето се подува, появяват се обриви, а дишането става доста трудно. Кивито също може да доведе от лека до изключително тежка алергична реакция. Вкусният плод може да е особено опасен за децата.

Сред възрастните обикновено реакция се получава при тези хора, които са чувствителни към полените на брезата. Причината е, че в кивито и семената на дърветата има еднакви алергени. Кокосовите орехи също могат да доведат до неприятни инциденти. Обикновено те са опасни за хората, които имат алергия към ядки.

Човек обаче може да получи реакции и от други плодове или зеленчуци. Обикновено те протичат леко, с обриви или раздразнение в устата. Често хората, които ги получават, са алергични към полените на различни дървета. Варенето и печенето на плодовете и зеленчуците обаче намаляват алергичните им възможности. Степента на узряване също има значение. Колкото по-червени са доматите например, толкова по-вероятно е да доведат до проблеми.

Източник: Standart News

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.01955 seconds