Новини и статии

Още доказателства срещу подсладените газирани напитки

Публикувано в: Хранене и диети 16 February 2010

soft_drinks_250x251

Здравословното хранене изключва газираните напитки, съдържащи консерванти, ароматизатори, оцветители и колкото по-бързо хората изхвърлят тези напитки от пазарските кошници, толкова по-добре. Още аргументи в тази посока дава скорошно изследване на американски учени от Харвард, които установиха ясна връзка между употребата на подсладени газирани напитки и сърдечно-съдовия риск при жените.

В мащабното изследване са били наблюдавани 88 хил. жени на възраст от 34 до 59 год. Установено е, че тези от тях, които пиели редовно по няколко чаши газирани напитки, страдали с 35% по-често от различни сърдечни заболявания. Резултатите са същите и при отчитането на останалите рискови фактори - обездвижване, пушене, наднормено тегло, консумация на алкохол и мазни храни. Така към препоръките на диетолозите  за зачеркване на подсладените газирани напитки от менюто се присъединяват и специалистите кардиолози.

За последните 30 год. в индустриалните страни употребата на сладки газирани напитки, както и на плодови сокове с изкуствени подсладители и други добавки е нараснала повече от два пъти.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.10155 seconds