Болести

Амблиопия

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 10 April 2010

Лечение и прогноза

Лечение на амблиопия при деца

Лечението на амблиопия включва приучване на детето да използва окото с намалено зрение. Към момента най-често се използват два метода за постигане на тази цел.

Атропин

В по-силното око, веднъж на ден, се поставят капки атропин, с цел временно размазване зрението, така че детето да използва окото, страдащо от амблиопия.

Поставяне на непрозрачен пластир

В продължение на няколко седмици или месеци се поставя непрозрачен пластир на по-силното око.

Лечението с атропин и превръзка на окото стимулира зрението в по-слабото око и помага за по-пълноценно развитие на частта от мозъка, която отговаря за възпроизвеждане на образите.

До скоро се смяташе, че лечението на амблиопия при деца и тинейджъри между 7 и 17 годишна възраст не дава добри резултати. Нови изследвания обаче доказаха, че възрастта сама по себе си не е причина за отказ от лечение на болестта.

Когато причината за развитието за амблиопия е известна се лекува и подлежащото заболяване, например предписване на очила или контактни лещи при късогледство или далекогледство.

Лечение на амблиопия при възрастни

Не е доказано, дали лечението на амблиопия при по-възрастни пациенти би дало положителни резултати, тъй като зрителната система се развива най-бързо в ранна възраст когато се изграждат и сложните връзки между очите и мозъка. Учените днес проучват дали лечението за амблиопия при възрастни може да подобри зрението.

Прогноза

При деца, които се лекуват преди 5 годишна възраст зрението се възстановява почти напълно. Забавянето на лечението може да доведе до трайна увреда на зрението. След 10 годишна възраст се очаква само частично възстановяване на зрението.

Продължи да четеш за Амблиопия на следващата страница.

Page generation time: 0.06949 seconds